Assalamualaikum. Hari ni CKak buat tauhu bergedil plak. Korang boleh jer guna daging, ayam, isi udang atau isi ketam sebagai inti utama tauhu bergedil ni. Semuanya sedap. Hari ini CKak punyer versi ayam.
Bahan2:
1. Kentang 5-6 biji
2. Daging kisar 200 gram
3. Tauhu pok
4. Daun sup*
5. Bawang goreng*
6. Garam*
7. Lada hitam*
8. Serbuk perasa*
9. Bawang holland
1. Kentang 5-6 biji
2. Daging kisar 200 gram
3. Tauhu pok
4. Daun sup*
5. Bawang goreng*
6. Garam*
7. Lada hitam*
8. Serbuk perasa*
9. Bawang holland
Cara2:
1. Kupas kentang dan potong 4
2. Rebus kentang sampai empuk
3. Sementara tu potong dadu sedikit bawang holland. Untuk tumis bersama daging kisar.
4. Tumis bawang dengan sedikit minyak. Masukkan daging kisar. Masak sehingga kering.
5. Bila kentang dah empuk, angkat dan toskan. Lenyekkan kentang masa kentang tu masih panas.
6. Masukkan daging yang dah siap masak.
7. Campurkan bersama bahan2 bertanda *. Bahan2 ni main agak2 je. Ikut taste masing2đ
8. Gaul rata semua bahan. Lepas tu rasa. Kot la terkurang garam ke. Kurang rasa ke. đ
9. Gunting bentuk X kat bahagian atas tauhu.
10. Sumbat inti dalam tauhu
1. Kupas kentang dan potong 4
2. Rebus kentang sampai empuk
3. Sementara tu potong dadu sedikit bawang holland. Untuk tumis bersama daging kisar.
4. Tumis bawang dengan sedikit minyak. Masukkan daging kisar. Masak sehingga kering.
5. Bila kentang dah empuk, angkat dan toskan. Lenyekkan kentang masa kentang tu masih panas.
6. Masukkan daging yang dah siap masak.
7. Campurkan bersama bahan2 bertanda *. Bahan2 ni main agak2 je. Ikut taste masing2đ
8. Gaul rata semua bahan. Lepas tu rasa. Kot la terkurang garam ke. Kurang rasa ke. đ
9. Gunting bentuk X kat bahagian atas tauhu.
10. Sumbat inti dalam tauhu
CELUPAN:
1. 3 biji telur
2. Garam sikit
1. 3 biji telur
2. Garam sikit
3. Sdikit tepung bestari
Pukul telur bersama garam. Satukan tepung bestari. Celupkan tauhu yang dah siap disumbat dan goreng dalam minyak panas.
Bahan2 sos
1. 2-3 ulas bawang putih
2. 1 inci halia
3. 1 cawan cili kisar
4. 1 cawan sos cili
5. 1/2 cawan sos tomato
6. 1/2 cawan gula melaka/merah
7. 1 cawan air asam jawa (2 tbsp asam jawa)
8. 1/2 cawan air
1. 2-3 ulas bawang putih
2. 1 inci halia
3. 1 cawan cili kisar
4. 1 cawan sos cili
5. 1/2 cawan sos tomato
6. 1/2 cawan gula melaka/merah
7. 1 cawan air asam jawa (2 tbsp asam jawa)
8. 1/2 cawan air
Cara penyediaan sos:
1. Tumbuk bawang putih dan halia hingga lumat.
2. Tumiskan hingga kekuningan. Masukkan cili kisar dan masak sehingga cili terbit minyak.
3. Masukkan sos cili dan tomato. Kacau sehingga rata. Masukkan air asam, 1/2 cawan air dan gula merah. Masak sehingga gula larut.
4. Masukkan garam secukup rasa. Kalau kuah x cukup pekat, masukkan 1-2 sudu tepung jagung yang dah dilarutkan dengan air.
5. Bila kuah dah cukup pekat, taburkan sedikit bijan.
1. Tumbuk bawang putih dan halia hingga lumat.
2. Tumiskan hingga kekuningan. Masukkan cili kisar dan masak sehingga cili terbit minyak.
3. Masukkan sos cili dan tomato. Kacau sehingga rata. Masukkan air asam, 1/2 cawan air dan gula merah. Masak sehingga gula larut.
4. Masukkan garam secukup rasa. Kalau kuah x cukup pekat, masukkan 1-2 sudu tepung jagung yang dah dilarutkan dengan air.
5. Bila kuah dah cukup pekat, taburkan sedikit bijan.
SIAPPP!! SEDIA UNTUK DIHIDANG đ
OK..sampai sini dulu.
1 ulasan:
Sedapnyaa..lma x makn
Catat Ulasan