Assalamualaikum
Hari ni nak tayang DONUT jer... senang jer nak buat donut ni, tak perlu uli lama-lama tetap lembut dan gebu.
Hari ni nak tayang DONUT jer... senang jer nak buat donut ni, tak perlu uli lama-lama tetap lembut dan gebu.
DONUT GEBU TANPA ULI
(sukatan ni saya dapat 18-20biji/doh 25gram)
2 cawan tepung
2sb majerin
2sb susu pekat
*gaulkan sebati
2 cawan tepung
2sb majerin
2sb susu pekat
*gaulkan sebati
1 cawan air suam
1paket yis
1sb gula
* biar kan sampai naik macam gunung berapi
1paket yis
1sb gula
* biar kan sampai naik macam gunung berapi
dah naik macam gunung berapi masukkan je dalam adunan tepung . kalau lembik biarkan je . tapi jgn lembik sangat . agak2 lekat sikit2 kat tgn tu je . tutup biarkan sejam
lepas sejam .. buat bentuk . biarkan lagi 30minit .
dah boleh goreng .😍
CKak suka donut yang disadur dengan gula aising. Nak lagi sedap, tambahkan sedikit snow powder. Hasilnya, bila di gigit, terasa dingin sejuk dingin.
Untuk anak-anak wajiblah ada donut yang disira dengan coklat. Tak kisahlah hiasan di atasnya bagaimana, janji bercoklat
Nampak tak kegebuannya? hehehe...selamat mencuba !!
2 ulasan:
Gebu molek donut tu
Fuh senang amat rupanya..hahah xpernah buat
Catat Ulasan