Selasa, 5 Mei 2020

Biskut Coklat Cip Famos Amos

 Assalamualaikum. Dah 2 hari CKak dah mula buat biskut. Alahaiii....melayan kerenah anak-anak buah la ni... minta buatkan biskut raya seperti selalu. Selagi tak buat,  selagi tu la dok wassap tanya dengan ayat-ayat seperti , bila mksu nak buat biskut, lamanya saya tak makan biskut itu ini bla bla bla. Ermmm...tak dapat gak berehat dengan diorang ni laaaa



 Image may contain: food


RESEPI BISKUT CHOC CHIP ALA FAMOUS AMOS

1. Bahan A: Kacau Rata

Semua bahan ini hanya perlu dikacau sebati saja ya
250 gram Butter
1 1/4 cawan brown sugar
1 sudu kecil esen vanila
1 biji telur
Bila dah kacau, masukkan pula bahan B seperti bawah.

2. Tambahkan Bahan B

2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
6 sudu besar minyak
*2 cawan cip coklat (masukkan akhir sekali)
Gaulkan lagi dan kacau rata semua bahan di atas kecuali cip coklat. Bila dah sebati, baru tambahkan pula 2 cawan cip coklat.

3. Sejukkan Adunan

Bila dah menjadi adunan, masukkan ke dalam peti sejuk sekejap dalam setengah jam.

4. Sedia Dibakar

Lepas setengah jam, bolehlah keluarkan adunan dan sedia untuk membakar. Adunannya memang lembik sikit ya.

Masa susun atas loyang, jarakkan jauh sikit antara satu sama lain untuk bagi ruang pada biskut untuk mengembang.

5. Masukkan Dalam Oven

Bakar 20 minit suhu 150 darjah guna api atas bawah atau ikut kepanasan oven masing-masing.

SIAP!





Ok...selamat mencuba. Resepi dah bagi tu, tak perlu la nak tanya-tanya lagi. CKak ni bukan jenis kedekut resepi tawww... ada sesetengah orang tu, adussss...resepi PJJ takbleh nk share, padahal cikgu PJJ dia tu ambik resepi dari blog CK ni jugak !!

1 ulasan:

Sarah Rookee berkata...

terliur sangat sangat ni :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...