Bahan-bahan
2 ekor ikan kerisi -dibersihkan dengan garam, limau, lumurkan garam dan panggang hingga masak
2 biji bawang kecil- hiris
halia- hiris
bwang putih- hiris
cili kering- hiris (cili kering ni taknak letak pun boleh, sbb lada hitam dh pedas)
lada hitam- tumbuk
air asam jawa
pegaga
garam, perasa
Cara-cara
Dengan sedikit minyak, tumis bawang merah, bawang putih, cili kering dan halia hingga layu. Kemudian, alihkan bahan-bahan ke tepi kuali dan buang minyak
masukkan air asam jawa,
letak lada hitam, garam secukup rasa.
Akhir sekali masukkan ikan dan pegaga. Kacau rata dan angkat.
Akhir sekali masukkan ikan dan pegaga. Kacau rata dan angkat.
**Kuah nk pekat/cair terpulang. Ni CK buat versi pekat2 sikit.
**Kalau takmau tumis, boleh jer lebur semua bahan2 dan masak sesedap rasa. Akhir sekali baru masukkan ikan dan pegaga
Selamat Mencuba
#Baby Fathima Zehra
Tiada ulasan:
Catat Ulasan