Khamis, 14 Januari 2016

Mee Celup

Salam 

CK mmg suka makan mee/bihun/kuetiau celup. Kalo tak buat kat rumah, ke kedai tomyam pun, inilah pilihan utama. So kali ni kita share plak la respi mee celup ni. Moga boleh dijadikan hidangan sewaktu rakan-rakan datang bertandang ke rumah nanti. 

 Mee Celup
Bahan-Bahan:
mee kuning/bihun/kuetiaw 
lobak jeruk ikan bilis goreng kangkung kacang tanah tumbuk garam gula perasa limau nipis bawang putih (ditumbuk dan digoreng)

bahan-bahan sup :
perut lembu
daging lembu
rempah sup
Cara:
terlebih dahulu sediakan sup. Rebus perut dan daging hingga empuk. Rebus bersama rempah sup (bunjut).
Cara-cara menyediakan mee celup :
ambik mee kuning dan kangkung celupkan ke dalam kuah sup. Lepastu masukkan dalam mangkuk dan curahkan kuah sup tadi (panas)serta tambahkan kacang tumbuk, ikan bilis goreng, bawang putih goreng, lobak jeruk, perasa (garam,gula dan serbuk perasa), daun bawang dan perahkan sedikit limau nipis. Sedia dihidangkan.























Ok...sampai sini dulu

2 corat coret:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Sedapnya CK..
Boleh cuba ni..

Sheila Adziz berkata...

perghhh.. sedap ni.... salah satu fav akak ni... dah telan air liur ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...