Isnin, 4 Januari 2016

Donut Gebu Tanpa Uli

Salam... 

Hari ini, pasti semua ibu-ibu sibuk menguruskan anak-anak ke sekolah. Tapi anak-anak CK semuanya dah besar, tak perlu lagi nak menjengah ke sekolah atau tadika. Diorang pergi dan balik sendiri dengan van/bas sekolah.

Hari ni mcm teringin jer nak makan donut... kesnyer selepas tgk donut viral 10sen kat FB tuh. Ada gak ajak Jebat ke Cheras untuk beli donut tu, tp kami tak tau lokasinya di mana, walaupun ada diberikan trademark "baitulmal cheras" Takpe laaa...takde rezeki

Bila boring, main FB, nampak plak satu resipi donut yang dikatakan tidak perlu diuli. Tengok bahan-bahannya pun mudah jer...so apa lagi...jalan la projek Donut


DONUT GEBU TANPA ULI
BY Che Eda
daridapuraida blogspot.com
Bahan
1 paket yis kering
2 sudu susu pekat
1 cawan air suam
2 sudu gula
- campurkan bahan ni dan biarkan kembang
4 cawan tepung gandum
2 sudu marjerin
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam
-ramaskan bahan2 ni hingga jai macam serbuk roti.
-Kemudian campurkan yis tadi dah gaul rata.
-Biarkan selama 1 jam. Pastikan bekas ditutup ye
-Adunan memang lembik tau tapi uolls jangan risau ye.. Jangan memandai tambah tepung tau hahahahaha
-Lepas satu jam tumbuk2 doh tadi tuk keluarkan angin. kemudian ambil sikit untuk dicanai dan terap.. Masa ni ambil la skit tepung untuk terap acuan
-Biarkan selama 30 minit.. Lepas tu boleh goreng.

 Kebetulan, masa CK elok jer nk mula buat donut ni, kawan Jebat call, kata nak datang rumah... so rezeki dia lah... habis 3 bijik dia makan... hahahahaha....






















The best la donut ni, tak banyak bahan, dan hasilnyer...wallah.. gebus gebas....   tapi kan, untuk menghasilkan donut yang lembut sampai ke petang, serta tidak serap minyak, ada kaedah dan tekniknya. Nanti CK cerita yer... 



6 corat coret:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Wah teruja baca tajuk entri SK..
Tak payah uli tu..
Memang kena save ni utk mencuba..

Cendana Kasih berkata...

@CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati)

yer, wajib cuba yati..saya pun dh jatuh cinta dengan resipi mudah ni..

Cheq Sue berkata...

harus dicuba juga ni CK... buleh buat frozen jugak

Cendana Kasih berkata...

@Cheq Sue yer, buat banyak2..goreng sekejap pastu frozenkan...saya pun nk buat utk projek pergi berkelah nanti... hehehehe

Sevim ince berkata...

Ana menuden istediginiz yemegi tarifine bakin yemek tarifleri super yemek tarifi
Diyet tarifi bulabilirsiniz diyet yemekleri Sizde hemen gelin

Kina berkata...

Salam CK.. Memang betul doh ni jadi lembik ke? Sy buat doh x lembik pun. Lgpun air 1cwn aje. Sy ada buat silap ke ekk?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...