Isnin, 29 September 2014

Sup Tulang Merah

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Selamat Hari Isnin semua. Apa khabar? diharapkan sihat hendaknya. Hari ni CK tayang bone steak la plak yer...atau dalam bahasa melayunya Sup Tulang Merah. Bila dah jemu makan sup biasa, CK akan buat plak style gini. Sedap dicicah bersama roti putih, roti arab mahupun roti puri.


Masih lagi mengekalkan resipi yang sama, dari kak Fida. CK ni kalo dah jumpa resipi yang sedap, takmo cuba2 resipi lain dah. Tapi kali ni CK ambil jalan mudah, gunakan serbuk2 rempah ketumbar, jintan manis, jintan putih dan lada hitam. Takyah tumbuk2 dah...hehehehe.. satukan semua serbuk rempah tu, dan sangai sekejap di atas api perlahan. Yang lain semua sama.

Bahan-bahan ( 2-3 orang )
• 1 kilo tulang *- cuci bersih
• 3 helai daun pandan*
• 1 btg serai*
• 4 ulas bwg putih* -diketuk
• 1 ibu jari halia* -diketuk
• (Bahan2 * di atas disatukan di dlm periuk besar dan masukkan air secukupnya hingga tulang tenggelam dan rebus.
• 2 sb ketumbar biji*
• 1 sb jintan kasar*
• 3/4 sb jintan halus*
• 1/2 sb lada hitam/putih*
• (4 bahan * di atas disangar dan dikisar halus )
• 10-15 tangkai cili kering
• 10 ulas bwg merah
• 5 ulas bwh putih
• 1 botol tomato sos
• 2 sb kicap manis
• kobis,carrot,kentang -dipotong ikut suka
• 1-2 biji bwg besar - dibelah
• cili hijau - dipotong
• 2 biji telur - di kocok
• Daun sop/daun bawang atau daun ketumbar
• 1/2 cwn bawang goreng
• 1/2 cwn kacang peas -utk tabur

Cara-cara
1. Rempah yg disangar dan dikisar di masukkan ke dlm rebusan tulang dan rebus hingga daging pd tulang empuk.
2. Cili kering,bwg merah,bwg putih dan sehiris halia dikisar dan ditumis hingga garing.
3. Tuangkan(2) ke dlm rebusan tulang dan gaul rata.Masukkan kobis,cili hijau,carrot, kentang,bawang hiris,sos tomato,kicap,garam dan gula secukup rasa dan gaul rata dan masak hingga sayuran empuk.
4. Tambahkan 1/2 bhgian daun sop,daun bwg(daun ketumbar) dan bwg goreng dan gaul rata lagi.
5. Akhir sekali tuangkan telur keatas tulang dan tutup periuk dan masak hingga telur pekat.
6. Ketika menghidang, tabur kcg peas dan lebihan daun2 dan bwg goreng.
7. Rempah2 yang disangar juga boleh digantikan dgn rempah steak yg sedia ade dijual.



Ok.. minggu depan raya korban kan. Sure korang dapat banyak tulang2 lembu...so boleh la buat sup tulang merah ni..Memang marbeles wa cakap lu... hehehe.... (brutal plak CK hari ni.... hahaha)


1 corat coret:

zainah mukhtar berkata...

assalamualaikum sis.saya amik resepi ni sebagai persediaan utk hari raya haji...blh la saya cuba.terima kasih ya.

jemput singgah blog saya juga ya sis.
http://www.zaizamrichvitashop.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...