Isnin, 22 September 2014

Pisang Goreng Rangup

Salam....apa khabar semua. Hari ini mulakan tugas spt biasa setelah seminggu bercuti...dan hari ni ÇK pertama kali update blog dari tab... senang sbb gambar semua dlm tab kan....

Ok lah... hari ni tayang goreng pisang jer... tp resipi ni agak menarik sbb diletakkan biskut cream crackers dalam adunan tepung tu....memula nampak pelik, tp nak cuba jugak la... resipi dari seseorang yg berkongsi petua goreng pisang rangup di FB


 sori... gambar tak sempat nk possing lawa2,  dslr bagai yer...keluar jer dr kuali, terus masuk dlm pinggan dan hidang...ambik tab dan snap... kalo sejuk nanti dh tak sedap nk makan...sambil2 tu post kat group wassap...bagi kawan2 terliur...hahaha


Resipi
3 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar minyak masak
1 sudu besar air kapur
Sedikit gula garam
2 keping biskut cream creakers-ditumbuk halus
Air secukupnya

Cara cara
Gaul, adun semua bahan2 macam buat batter goreng pisang yg biasa tu. Jangan terlampau cair
Goreng pisang mcm biasa




inilah dia asal pisangnyer...dari melaka... actually ck sekeluarga jalan2 di melaka, bawak anak masuk zoo... on d way balik kami singgah la rumah mak mertua di sungai udang... jebat plak cakap letih..nk bermalam kat sana...so ikutkan jer laaaa..... esok paginya, mak mertua pun suruh la dua orang anak lelakinya kemas kebun pisang tu. Sempat gak la ambik daun pisang untuk buat bungkus nasi lemak...hahahaha....


Inilah rumah mak mertua yang masih belum siap... tengah nk renovate untuk besarkan rumah, buat bilik dll.... rumah mmg kecik, tambah plak bila semua anak2 balik. CK mmg tak selesa, tp nk buat cemmana kan.. kalo ajak bermalam di hotel nanti, ada yang kecik ati. So tahan jer laaaa... Dulu ada rumah ibu (rumah pusaka), tp diruntuhkan atas sebab2 tertentu...ermmm...CK tak campur laa yer...


ni plak pengat pisang nangka.. dah banyak pisang, semua juadah pisang la yang muncul...itu pun tak sempat nk buat kerepek sbb dah masak...huhuhu...



5 corat coret:

Gee® berkata...

Waaa... nmpk best jer... angkut resipi dulu yer CK... TQ

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

terliur plak nampak pisang goreng tu CK..
samalah dgn rumah mertua sy CK.. kecik je.. kalau semua anak2 blik tidor mcm sardin. tupun baru 4 org yg kawin.. kalau semua 8 org kawin tak taula mana nak sumbat.. hehe.. apa boleh buat.. family belah suami mmg agak susah sikit.. baru ni pun adik beradik suami yg lelaki collect duit buat bilik air dlm rumah.. barulah selesa & tak takut kalau nak ke bilik air mlm2. Nak sambung besarkan rumah almaklum jelah.. kami sendiri pun kurang berkemampuan...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Tengok pisang goreng petang hari dah terasa lapar pulak tu CK.. kena pulak dengan air kopi O panas..peggghh :)

adda syuhada berkata...

Aduh.. tergoda sudah tengok pisang goreng.. sodap tu :)

maz berkata...

Assalamualaikum....npak garing btul pisang greng ni...hri tu dah cba rspi hasrul klu xsilap...nti nk cba rspi ni la plak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...