Sabtu, 24 Disember 2011

Muffin Pisang CK

Salam... ujan pagi ni kan !!

Terlebih dahulu, CK minta maaf sebab dah lama tak update blog. Bukan sahaja sibuk dengan tempahan, malah sibuk menjaga kesemua anak2 yang kena demam campak. Dan..kini CK sendiri pun dah kena...adoiii...gatal sume badan...

Dan untuk pagi ni, CK dah tak tau nk buat breakfast apa untuk budak2 tu. Tengok dalam esbox ada pisang. Ermm...jalan jer la projek muffin pisang ni.


Selalunya kalo CK buat muffin, teksturnya tak brapa lembut (nama pun mapin kan, bukannya kek) ....dan anak2 pun tak suka. Tapi kali ni, respi mapin diubahsuai sikit. Meh tengok resipinya.

Muffin Pisang CK
sumber: Cendanakasih

Bahan-bahan (dapat 8 biji)

Bahan A
1 cawan tepung naik sendiri
I sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
*bahan2 ini diayak bersama

Bahan B
½ cawan gula (CK letak tak sampai ½ pun )
1 biji telur

Bahan C
¾ cawan pisang lenyek (CK guna 3 biji pisang berangan)
¼ cawan minyak
1 sudu teh esen pisang

Bahan D
Coklat rice- untuk ditabur

Cara-cara
Pukul telur dan gula hingga kembang
Masukkan bahan C
Gaul lagi sampai sebati
Masukkan bahan A, dan gaul rata
Sendukkan dalam papercup
Tabur coklat rice
Bakar selama 20-25 minit pada suhu 180’c

Keratan rentas mapin...hehehe...dalamnya lembut. Anak2 makan panas2...luarnya garing


Meh ambik sorang satu yer !! hehehe.... panas lagi ni... (lepas masak, terus jer masuk entri ni)


4 corat coret:

cik cek berkata...

Kat dapo pun byk pisang tu...asyik bertangguh je nak buat projek pisang ni...he he...
Camana demam campak...harap2 dah beransur sembuh...

Cendana Kasih berkata...

Cik Cek- saya masih baru nk keluar biji2 nyer...gatal sangat.. ...tp nk buat macam mana kan, mulut anak2 kena diberi makan...hehehe....

KakAsma berkata...

Maa,cepat sembuh yer..dalam sakit2 masih rajin memapin..suka tul tengok resipi mapin camgin..pasti akak ku buat satu hari nnti..hihihihi akak amek resipi yer..mmg nampak gebu gitu..gaknyer kalau bubuh almond nib lagi sedap yekkk

~~zAnAfAhMi~~ berkata...

CK......mcm resepi yg akak ikut dlm all recipes, sedap n lembut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...