Khamis, 1 Disember 2011

Kek Batik Coklat

Salam... hari ini barulah terlaksana impian nk makan kek batik sekut marie ni. Dah beli biskut lama dah, tapi tak sempat nk buat, hinggalah nampak kak Inahar tayang beberapa hari lepas.


Resipi diambil dari rumah kak Inahar Ali. TQ akak. Saya share kat blog saya ni plak yer..

Kek Batik Coklat

Bahan-bahan ( 1 kg )
* 200gm millo
* 250gm butter
* 3 sudu makan serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis
* biskut meri secukupnya
* 1/2 cawan nestum (ni CK tambah)
* kelapa parut (utk salut atas kek - ni pun CK tambah)

Cara-cara
Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya)
Cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali...
Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya hancur
Seterusnya masukkan serbuk koko dan nestum.... gaul tanpa henti sehingga halus dan xberketul lg....
Setelah pekat,boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan l
Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis. Tabur kelapa parut
Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan...



CK suka rasa lemak2 kelapa dan manis2 coklat... ermmm...tak berhenti mengunyah !!!!


6 corat coret:

cik cek berkata...

CK...sedapnya...wah siap ada topping kelapa...emmmm...mesti best ni...tapaukan tuk kak cek sikitlah...leh gak ngunyah2...:D

chikadakbiru berkata...

sedap..dh lama tak buat kek batik merie nih..

Nieza berkata...

dah lama juga tak buat...terasa mcm teringin pula nk mkn:)

cinta03 berkata...

tak tahan tengok..
anak2 saya mesti suka nie..
leh try nie...
:>

Fiza Nordin berkata...

dah 2x buat kek batik marie dgn resipi yg same.nnt boleh aku try resipi yg ni plak....ade tu biskut marie sepeket kat dlm gobok menanti utk digodam hihiii

~~zAnAfAhMi~~ berkata...

Nmpk senang kan? Tp kekadang pb buat x menjadi....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...