Jumaat, 2 Disember 2011

Murtabak Daging

Salam..

Hujan lebat di Bukit Jalil. Sejukkkk....dapat la sekejap CK lelap mata (dlm 10 minit kot), dan bangun jer tido..alamak, lapar laaa... apa nk buat utk dikunyah petang ni yer??

Tengok esbox, ada instant paratha. Errm... sure tak dapat pegi pasar malam hari ni, so kita buat murtabak sendiri lah kat rumah :)



Bahan-bahan
100 g daging cincang
2 biji ubi kentang
1 sudu setengah rempah kari
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
daun sup
minyak
1 sudu kecil garam dan secubit
ajinomoto
2 keping instant paratha
2 biji telur

cara-cara
-bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. -goreng sehingga pecah minyak.
-kemudian masukkan daging cincang.
-apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu, masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air.
-masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
-pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
-ambil kulit paratha dan leperkan menjadi nipis.Kemudian bungkus inti murtabak menjadi segiempat.
-goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak. Nk lagi sedap, goreng dengan minyak sapi.

Wuhuuuu... meh kita makan murtabak dikala hujan lebat. Syok !!




17 corat coret:

Ladysirna berkata...

sedapnya murtabak buat sendiri, boleh boh banyak2 daging..yummy kan

Qhaifa Nur berkata...

selalu dok beli je, sekarang dah bole buat sendiri...
sedapnya..

inahar ali berkata...

iyela noorma..kt selayang pn asik hujan jer nih..mmg lapor dibuatnye..tumpang mamam murtabak sekeping dulu kt sini ek..hehe!

Cendana Kasih berkata...

Ladysirna, Qhaifa -
yer, kalo buat sendiri, boleh letak inti banyak2, daging banyak2... kalo yang beli kat pasar malam tu banyak kentang ngan bawang jer

Cendana Kasih berkata...

Kak Inahar - akak, Kajang dh banjir...cepat balik rumah kak, sure jalan jem gilos tu...hehehe

KakAsma berkata...

weiii,,,lapar terus tengok murtabakmu Maa,,,kalau buat sendiri berbaloi oleh pulun banyak2...

chikadakbiru berkata...

amboi sedapnyee petang2 ni kalau dpt pekena murtabak daging nih...

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

kak putra height pun tengah hujan lebat ni.Ada lagi ke??? kat ros pun tengah lapar ni.

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

kak putra height pun tengah hujan lebat ni.Ada lagi ke??? kat ros pun tengah lapar ni.

Cheq Sue berkata...

mmm bagus jugak idea ni kak...kalau susah2 nak buat kulit sendiri beli aje paratha tu kan... nanti saya nak cuba lah

cik cek berkata...

CK...dah serupa macam yg jual kat pasar malam...nampak lagi sedap lagi...best ni kalau dapat makan sekeping dua...amboi! he he..:)

Melly Octaviana berkata...

hmmm..sedap martabak nya, kapan kapan saya juga mau buat..thanks yah for share the recipe.. ;)

norlieharumaini berkata...

meleleh air liur hamba... ujan2 ni nampak gambar dah rasa nak ngap!!

NoorMasri berkata...

errmmmmm...cedapnya, mintak sikit !

quinnie berkata...

sedapnya kak murtabak..nak buat malas nak membuat inti..hehehe..nyesal lak tadi gi pasar malam tak beli murtabak..hehehhe

ieda berkata...

sedapnyaaaaaa makan panas2 kan dik :)

Kakwan (K1) - citarasawan berkata...

Selamat pagi Noorma,, lain kali K1 pun nk guna kulit prata gak,, senang kerja.. murtabak ni mmg faveret K1 :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...