Ahad, 18 November 2012

Muffin Pisang ku

Salam...

Petang2 gini, takde mana nk pegi sbb my Jebat keje...esok baru cuti (tu pun setelah diugut ... hehehe... yeahhh...esok keputusan UPSR keluar )

Nk tido dah tak bleh (sbb masa nk lelap tadi, anak2 dok bising, lapar ler, bergaduh sesama sendiri dll)...tp bila diorang sume dah tido, CK plak tak dapat nk lelap...hampeh betul laaa...

Rodek2 kat dapur, tgk ada frozen pisang lenyek... meh kita kerjakan dia... 


 Dah pernah buat sebelum ni kat sini. Hari ni ulang jer la resipi tu sbb CK suka strukturnya yang lembut dan gebu. Takde la macam makan bingka padat... hahahaa...

 Muffin Pisang CK

Bahan A
1 cawan tepung naik sendiri
I sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
*bahan2 ini diayak bersama

Bahan B
½ cawan gula (boleh kurangkan jika pisang dh manis)
1 biji telur

Bahan C
¾ cawan pisang lenyek
¼ cawan minyak
1 sudu teh esen pisang

Bahan D (optional)
Coklat rice/almond flakes- untuk ditabur

Cara-cara
Pukul telur dan gula hingga kembang
Masukkan bahan C
Gaul lagi sampai sebati
Masukkan bahan A, dan gaul rata
Sendukkan dalam papercup
Tabur coklat rice
Bakar selama 20-25 minit pada suhu 180’c

hari ni bakar dalam muffin try jer...sayang plak nk bazirkan muffin cup tu, dan nak habiskan cepat2 paper cup yang dah muak dipandang tu :p

setelah di 'operate'.. dalamnya lembut dan gebu. Sama macam makan kek pisang. 

Jom minum petang..... 


8 corat coret:

mala berkata...

pisang ada lagi dlm 3-4 biji. nak try la resepi ni ..

Hafizah Mohamad berkata...

salam Kak CK...sedapnye kak muffin pisang tu...nampak gebu ja...rajin kak CK...kat umah ni pun ada juga pisang 2 sikat tp x de org nak tlg masakkan sbb fiza bercuti dr masak2...he he he...tunggu kaki sembuh n leh jln x payah tongkat baru leh masak2 balik....he he he

Marsita yahya berkata...

emm, memang sedap muffin pisang...

Amie berkata...

Lembut, gebu... harum lagi tu...mmmm sedapnya!

Wattie berkata...

Salam CK,
Mula mula singgah, ingat tersilap masuk rumah, hehehe, cantik background rumah baru CK, tambah pulak dengan gambar2 yg makin mantoppp.

Psst : kek tu leh amik oder dah tu....hehehe, lembut giler...

Wattie berkata...

Salam CK,
Mula mula singgah, ingat tersilap masuk rumah, hehehe, cantik background rumah baru CK, tambah pulak dengan gambar2 yg makin mantoppp.

Psst : kek tu leh amik oder dah tu....hehehe, lembut giler...

Sue @ Nenie berkata...

Salam..wahhh gebusssnya..nak buat dia pun senang...masuk list...

Phong Hong berkata...

Memang nampak gebu dan mengancam! Pasti sedap. Oh, pisang boleh difreeze, ye? Lain kali nak buat cam tu gak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...