Jumaat, 17 April 2020

Jeruk Kedondong Asam Boi


Assalamualaikum pembaca blog CK !! Apa khabar?

Incik Suami sudah pandai pergi ke pasaraya. Kelmarin dia beli kedondong. Aduss, CK bukanlah penggemar asam. Begitu juga dengan anak-anak. 


Nak tak nak, terpaksalah juga dikerjakan. Sebelum ini ada CK share acar kedondong ikan masin, tapi sambutan tidak menggalakkkan. CK terpaksa beri pada rakan-rakan dan jiran yang nak. 

Hari ini, kedondong muncul lagi. 




Jomlah kita buat jeruk kedondong asam boi





Mula-mula kupas dulu kulit kedondong. bersihkan. Potong ikut suka. Pastikan tiada empulurnya. 

Kemudian, taburlah gula dan sedikit garam. 

Ambil beberapa biji asam boi ( berwarna putih ) dan ricik halus.

Tabur atas buah kedondong tadi. 

Untuk rasa pedas, boleh letak cili padi potong.

Dan akhir sekali, taburlah dengan serbuk asam boi. 

Untuk lebih rasa masam, bolehla tambah limau kasturi. 

Sedap juga dibiarkan sekejap dalam peti sejuk. 





Ermmm... nyum, nyum !!!

Ok. sampai sini dulu. Nanti singgah lagi tawwww !!


1 ulasan:

Amie berkata...

Kecur liur tengok jeruk kedondong asam boi... walaaaaa...nyum nyum nyummm!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...