Ahad, 15 Disember 2019

Murtabak Pisang

Salam... asyik buat murtabak kambing, ayam jer, boring gak kan, sesekali ubah la menjadi murtabak buah-buahan plak. Haaa....biasa buah-buahan yang digunakan ialah pisang, nangka, cempedak. Durian tu kalo kena ngan tekak korang, silakan lah....hahahahaha



Kat sini CKak share resepi murtabak pisang. Kalau nk tambah cheese dalam murtabak pisang tu pun boleh, lagi marbeles.


MURTABAK PISANG

Bahan-bahan untuk doh
(Dibuat waktu malam)
3 cawan tepung gandum
1 cawan air yang dicampur dengan 1 sudu teh garam
1 sudu mentega
-Uli tepung dengan air garam
-Air tu kalau tak cukup, tambah-tambah la
-Dah jadi doh bulat campurkan mentega dan uli lagi
-Kemudian buat bulat-bulat sebesar bola pingpong dan letakkan dalam bekas yang telah diletakkan minyak dan sedikit mentega.
-Golek-golekkan supaya semua bahagian kena minyak dan biarkan hingga esok pagi

Bahan-bahan inti
Pisang emas
10 biji
Gula 3 sudu
- hiris-hiriskan pisang.
-Campur semua (pisang & gula)
-kemudian tebarla tepung yang dah diuli malam tadi.
-letakkan pisang ditengahnya dan lipat.
-masak dalam kuali yang telah diletakkan sedikit minyak
Dah masak, bolehla dipotong dan dimakan ketika sejuk. Melecur lidah kalo makan panas-panas. Murtabak ini lebih sedap dimakan ketika sejuk.
Inti tu kalo tak cukup tambahla pisang dan gula. Kalo tawar tambah gula lebih sikit. Murtabak ni kalo manis baru sedap.
Balance-balance tepung tu kalo dah tak de intinya boleh le buat roti canai je.

Kredit resepi: Hajjah Ana Samad

2 ulasan:

Penapis Air Pilihan berkata...

Mencari Penapis Air MURAH dan Berkualiti?

Bio ULTRA ALKALINE pilihan Terbaik? Kenapa?
1 - Harga jauh lebih Murah dr Jenama-jenama terkenal.
2 - Kualiti Air setanding dgn Jenama antarabangsa.
3 - Filter2 yg berkualiti dan mendapat Sijil HALAL JAKIM
4 - Servis Berkala, ada Warranty & Design menarik
5 - Pemasangan sepantas 1-2 Hari shj (Seluruh Semenanjung)
6 - Tiada bayaran bulanan
7 - Lebih 15 Model penapis air / water filter / master filter / water cooler dan lain2

HARGA bermula dr RM699

KAMI juga menjual semua jenis filter penapis air (Semua Model Termasuk Coway, cuckoo, Jik soo, hijrah, elken dan lain2) RM250 utk 4 Filter TERMASUK POSTAGE

http://penapis-air-bioultra.blogspot.com/

Hubungi:
0178895990 atau click https://wa.me/60178895990

Dusta Dansa berkata...

siannnnnm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...