Ahad, 15 Disember 2019

Murtabak Pisang

Salam... asyik buat murtabak kambing, ayam jer, boring gak kan, sesekali ubah la menjadi murtabak buah-buahan plak. Haaa....biasa buah-buahan yang digunakan ialah pisang, nangka, cempedak. Durian tu kalo kena ngan tekak korang, silakan lah....hahahahaha



Kat sini CKak share resepi murtabak pisang. Kalau nk tambah cheese dalam murtabak pisang tu pun boleh, lagi marbeles.


MURTABAK PISANG

Bahan-bahan untuk doh
(Dibuat waktu malam)
3 cawan tepung gandum
1 cawan air yang dicampur dengan 1 sudu teh garam
1 sudu mentega
-Uli tepung dengan air garam
-Air tu kalau tak cukup, tambah-tambah la
-Dah jadi doh bulat campurkan mentega dan uli lagi
-Kemudian buat bulat-bulat sebesar bola pingpong dan letakkan dalam bekas yang telah diletakkan minyak dan sedikit mentega.
-Golek-golekkan supaya semua bahagian kena minyak dan biarkan hingga esok pagi

Bahan-bahan inti
Pisang emas
10 biji
Gula 3 sudu
- hiris-hiriskan pisang.
-Campur semua (pisang & gula)
-kemudian tebarla tepung yang dah diuli malam tadi.
-letakkan pisang ditengahnya dan lipat.
-masak dalam kuali yang telah diletakkan sedikit minyak
Dah masak, bolehla dipotong dan dimakan ketika sejuk. Melecur lidah kalo makan panas-panas. Murtabak ini lebih sedap dimakan ketika sejuk.
Inti tu kalo tak cukup tambahla pisang dan gula. Kalo tawar tambah gula lebih sikit. Murtabak ni kalo manis baru sedap.
Balance-balance tepung tu kalo dah tak de intinya boleh le buat roti canai je.

Kredit resepi: Hajjah Ana Samad
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...