Salam... Ok... hari ni akak share respi plak yer. Bihun celup ala thai. Tak suka bihun boleh ganti dengan mee, kuetiau atau megi. Sayur-sayur pun terpulanglah nak letak apa yang ada dalam peti. Tapi janganlah sampai pinjam rumah sebelah yer. No no no 🤣🤣🤣
👇BAHAN² KUAH
1ekor ayam
Kicap sotong
Kicap cair
Lada hitam(tumbuk)
Lada sulah
Bawang putih(1labu blender)
Akar ketumbar
1ketul Kiub ayam
Kicap sotong
Kicap cair
Lada hitam(tumbuk)
Lada sulah
Bawang putih(1labu blender)
Akar ketumbar
1ketul Kiub ayam
👇BAHAN² HIASAN
Mee/bihun/kuetiaw
Taugeh(Celur)
Kangkung(sy ganti sawi)celur
Kacang tumbuk(tp sy xguna)
Lobak masin(celur)
Ayam/daging/perut (Diracik halus)
bebola ayam, daging. ikan
Serbuk cili kisar (chili flakes)
Cili jeruk
Daun ketumbar
Taugeh(Celur)
Kangkung(sy ganti sawi)celur
Kacang tumbuk(tp sy xguna)
Lobak masin(celur)
Ayam/daging/perut (Diracik halus)
bebola ayam, daging. ikan
Serbuk cili kisar (chili flakes)
Cili jeruk
Daun ketumbar
👇CARA²
Didih kan air dalam periuk dan masuk kan akar ketumbar, ayam, kicap cair,kicap sotong,kiub ayam,lada sulah,lada hitam yg dh di tumbuk halus td..Sambil2 tunggu didih tumis kan bawang putih yg dh di blend td sampai kekuningan dan terus curah ke dalam kuah td(time ni kuah wangi,bau mcm bihun pama) dan perasa kan garam,aji,gula sikit..Bahan2 ni sy agak2 je ye untuk yg byk mana sy msk..
Tunggu ayam lembut sikit keluar kan ayam yg isi utk di racik.. Kemudian boleh la hidang kan bersama bahan-bahan hiasan
Tunggu ayam lembut sikit keluar kan ayam yg isi utk di racik.. Kemudian boleh la hidang kan bersama bahan-bahan hiasan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan