Rabu, 18 Disember 2019

Cakoi

SALAM... 

hari ini Ckak agak rajin, maka terhasillah cakoi. Selalunya beli jer kat pasar malam. Itu pun terpaksa beratur hampir 15 minit kerana ramai orang. Ermmm.... kita buat sendiri lah yer.


Ok...mari tengok bahan-bahannya. Mudah jer, takde minyak jagung, gantikan saja dengan minyak masak biasa. Tp janganlah guna minyak zaitun yer, hehehehe. Kalau rajin, bolehlah diletakkan inti kacang merah.


Bahan-bahannya:
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan air suam
1/2 sudu kecil yis
2 sudu besar gula
1 1/2 sudu besar minyak jagung
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara
1. Masukkan gula dan yis ke dalam mangkuk yang berisi air suam. Kacau dan biarkan yis tersebut kembang. Lebih kurang 15 minit.

2. Satukan tepung, minyak jagung dan garam ke dalam bekas besar.
3. Masukkan yis yang telah kembang tadi ke dalam bekas tepung. Uli adunan sehingga tidak melekat di tangan dan menjadi doh.
4. Perap dan biarkan doh sehingga naik 2 kali ganda lebih kurang dalam 1 jam.
5. Tumbuk doh yang telah kembang untuk mengeluarkan angin.
6. Canai doh secara memanjang. Ketebalannya lebih kurang 1 cm. Kemudian potong kecil-kecil secara melintang. Letakkan sedikit air di bahagian tengah doh yang telah dipotong kecil dan lapik kepada dua.
7. Seterusnya, perap doh sekejap lebih kurang 5 hingga 10 minit supaya lebih kembang.
8. Tarik doh memanjang dan terus goreng di atas pan dengan api yang sederhana kecil hingga keperangan



OK... Selamat Mencuba !! 


1 ulasan:

Warisan Petani berkata...

Orang panggil kuih bohong
Nampak besar tapi banyak ruang kosong

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...