السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Projek menghabiskan roti, buah kurma dan buah2 koktel, maka terhasillah resipi ini... hahahaha....
Bahan
Roti secukupnya
3 biji telor*
3 sudu besar gula pasir*
1 tin susu cair *
1/2 cawan air *
1 sb tepung kastat atau tepung jagung *
1 sudu teh garam*
1 sudu teh esen vanila*
** semua bahan dipukul hingga sebati,.
kurma secukupnya
Butter secukupnya
Cara.,
CK guna loyang 8x8, menggunakan 8-10 keping roti.
Lenserkan butter di loyang
sapu roti dengan butter secukupnya kemudian,
Susun roti dlm loyang selapis dan taburkan kurma
Susun lagi roti, tabur kurma. Nak letak kekacang pun bleh
Ulangi proses hingga 3 @ 4 kali.
Akhirnya , siram adunan telor dan susu cair tadi atas roti2 ini.
Ratakan dan pastikan semua roti terendam.
Tekan2 sikit.
Bakar 180'c - 30 mnt. Hingga roti atasnya perang.
Keluarkan dr oven dan sejukkan.
Kuah kastard.,
1 tin susu cair
1 1/2 susu besar tepung jagung
1 sudu besar gula
1 sudu teh esen vanila
Semua bahan ini di masukkan dlm periuk dan di kacau sebati.
Masak dgn api perlahan, kacau sentiasa hingga mendidih.
Matikan api dan sejukkan dlm petisejuk.
Siap utk digunakan.
Kuah dihidangkan sejuk bersama puding roti kurma. Tabur buah2 koktel...wallah.... siap satu jenis dessert utk rumah terbuka... hahaha.....
Selamat mencuba..
Ok...sampai sini dulu
1/2 cawan air *
1 sb tepung kastat atau tepung jagung *
1 ulasan:
Salam lebaran buat CK & Family..
lepas2 raya ni..memang sesuai makan puding nikan..sesuai juga buat untuk jamuan open house...:)
Catat Ulasan