Isnin, 25 Ogos 2014

Manggo Casablanca

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ



Lama tak update blog...bz memanjang sejak raya... almaklum laaa... musim open house kan...so CK pun dah kering idea nk hidangkan apa utk tetamu yg datang setiap minggu...dan minggu ni CK hidangkan manggo casablanca la plak.. untuk kawan2 tersayang


Best friend CK tu dh lama request mende alah gini (kek cis leleh sebenarnya ) tp CK buat lah yg special sikit kat dia...


CK buat dlm 15 bekas, 5 bekas utk makan2 kami anak beranak, dan 10 bekas lagi utk tetamu yg dtg tu...ermmm...dah tak cukup la plak...so dia mintak resipi... ok...resipi di sini yer cik Nia sayang...

Resepi: Mango Casablanca
from Amie's Little Kitchen

Bahan-bahan:
27 keping Biskut Cream Crakers
1 kg mangga masak ranum - kupas kulit dan hiris nipis
250 gram Philadelphia Cream Cheese
2 tin (300gram setiap 1 tin) Nestle Cream
300ml Sweeted Cream - boleh gunakan sukatan sendiri untuk rasa manis yang dikehendaki
susu cair - 
bekas persegi ukuiran 8" X 8" 

Cara:
1. Pukul Philadelphia Cream Cheese / Anchor Cream Cheese, Nestle Cream dan Sweeted Cream menggunakan mixer sehingga kembang.
2. Ambil satu senduk besar campuran krim di atas dan tuang  merata di bahagian dasar bekas persegi.
3. Susun 3X3  biskut berjumlah 9 keping.
4. Tuangkan satu senduk campuran krim dan sapu merata di atas susunan biskut.
5. Susun kepingan hirisan mangga di atasnya.
6. Tuangkan satu senduk lagi campuran krim dan sapu merata di atas susunan biskut.
7. Susun lagi 3X3  biskut sebanyak 9 keping.
8. Ulangi langkah 4, 5 dan 6 sehinggalah habis 27 keping biskut.
9. Tuangkan lebih sedikit campuran krim ke atas kepingan biskut yang terakhir.
9. Tutup bekas persegi tadi dan masukkan ke dalam peti sejuk. Sekiranya ingin dinikmati segera, bolehlah simpan di bahagian beku selama 1 jam tetapi sekiranya tidak untuk segera dimakan, bolehlah simpan di bahagian bawah sahaja sehingga sejuk.
10. Keluarkan bekas dari peti sejuk, dan potong untuk dinikmati.

CK guna bekas plastik kecil2 tu...senang nk makan 


Ok...sampai sini dulu :) 

0 corat coret:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...