Rabu, 19 Mac 2014

Masalodeh

Salam..

lama tak update kat sini, asyik bz jer memanjang... meh tengok masalodeh yang CK buat semalam, untuk minum petang sambil2 layan program kat tv. Dah lama tak buat ni. Dulu masa aktif buat frozen, hari2 dok mengadap mende ni...skang bidang frozen terpaksa di'frozen'kan sbb CK kekurangan masa. Namun, insyaalah, semua produk2 frozen tu akan 'di'frost' bila dh branch nanti...(branch anak2 sedara aku ler )                                                                                                                                                                

Wokeh, meh tengok resipinya, senang jer...takyah susah2 beli kat aci kacang putih tu.. Yang penting, kerajinan

Bahan-bahan :
300gm kacang dal
1 bj bawang besar - potong dadu
1/2 sudu kecil jintan manis
1 tangkai daun kari - potong halus
2-3 tangkai cili kering - potong halus
Garam secukupnya
1/2 biji telur
secubit tepung ubi
Minyak utk menggoreng

Caranya :
- Rendam kacang dal selama 4 jam atau 1 malam
- Tapis dan kisar halus 3/4 kacang dal didalam blender
- Masukkan bawang dadu, cili kering, daun kari, jintan manis dan lain2. Gaul hingga sebati.
- Basahkan tapak tangan, letakkan 2 sudu besar bancuhan, bentukkan seperti bebola dan leperkan.
- Goreng dalam minyak yg panas sehingga kekunigan.


Okeh...meh layan plak gambar lain plak...hanya gambar ni jer yang sempat snap. Gambar lain tak sempat, sbb tuannya dah sampai sebaik sj kuih keluar dr oven/pengukus.

Cupcakes tema putih, hitam, gold- tempahan dari Dhia utk event customer pak arab

blueberry cheese tart (gambar snap pukul 6 pagi ) 

Cream Puff aneka filling. Ini produk yang tengah hot,meletops skrg ni. Hari2 ada jer order si tembam ni, sampai tak sempat nk makan, tak sempat nk rehat. Syukur


ni utk jawapan si mangkuk hayun yang tinggal mesej kat cbox semalam. Dah la masuk rumah orang tak beri salam
Yer..kuih aku mmg sedap, kalo tak sedap, orang tak repeat order dik nun, Allah dah anugerahkan akal fikiran, so pandai2 la...Kalo rasa tak suka tengok gambar2 di sini, jangan masuk blog ni. Ada aku suruh ko masuk blog aku ni ke??

SEKIAN... hehehe....(org lain jangan ambik ati yer, ni utk si malaun yang ntah dari planet mana, menerjah masuk dan tinggalkan komen bodoh ) 



2 corat coret:

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

errkk... takut nak tinggal komen bila CK dah naik marah.. kekekeke...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Betul. tu CK yg penting rajin .... emm dapnyaaa ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...