Ahad, 20 Oktober 2013

Bubur Nasi

Salam Ahad buat semua

Hari ni masak bubur nasi untuk lunch... apsal ek? ni request dari anak2, dan memandangkan Jebat pun tak brapa sihat (sakit perut), so bubur nasi adalah makanan terbaik.. suka,suka !!!


Selalunya kalo makan bubur, takbleh makan plain jer gitu, mesti ada lauk2 sampingan. Dan hari ini ada ayam goreng berempah, telur masin, ikan masin dan sayur lobak asin (tak sempat nk snap)

Bahan-bahan
- 1 cawan beras
- 8 cawan air (terpulang la nak lembik atau pejal bubur tu nanti)
- 2 biji kentang (potong kecil2)
- 1 labu bwg besar ( hiris)
- 2 ulas bwg putih (hiris)
- 2 inci halia (hiris)
- 4 ketul daging ayam
- sedikit perasa ayam, lada hitam, lada putih & garam

Cara-cara
Tumiskan bahan2 hiris hingga naik bau.
Masukkan air, biarkan mendidih.
Masukkan beras, kacau dan didihkan sekali lagi dgn api besar.
Kemudian masukkan ayam dan kentang. Kacau dan tambahkan bahan2 perasa.

Masakkan bubur dgn api sederhana/kecil hingga kelihatan pekat & kembang. Tambah air jika tekstur beras kelihatan seperti nasi. Kacau sekali-sekala.


Ni  pinggan orang sakit... hehehe... bubur nasi + nescafe 


Sebenarnya, CK ni pun dah nak demam dah...tu yang takde selera nk makan nasik... nk benda2 soft plak... ok...layan gambar2 kek hari ni.... order dari Yan dan Lova untuk minum petang...time kasih !! 

 Kek Coklat Moist..kek wajib tempah cik Lova... untie dia suka sangat kek ni 

 Sekarang ni musim kek keju leleh kan.. semua bakers dok menjual kek ni.. orang pun suka makan... hari ni CK buat perisa cappuchino, oren, strawberry dan pandan.

 Kek Red Velvet sentiasa mendapat tempahan... in cup la plak...layer blueberry... ada customer cakap macam aiskrim .. entah laa... kat mana datang aiskrimnya encik Syahrul oiiiii 

Sebahagian tempahan hari ini... alhamdulillah !! 


Ok... setakat hari ini sajalah nampaknya yer... bermula rabu-isnin (23-28) ni CK tutup tempahan yer... atas arahan jebat ( kena patuh la arahan orang besar) CK tak dpt ambik tempahan sbb nk kemas rumah dan lain2 urusan di dapur...almaklum laa...rombongan keluarga besar CK nk datang hujung minggu ni... so rumah takbleh macam kapal karam...Kang malu dengan abang2 dan kakak2 ... hehehe.... 

4 corat coret:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Sedapnya tengok kek semua tu CK... akak pun jika anak2 demam pun masakan bubur ;)

Shikin berkata...

Salam. Sedapnya CK bubur nasik tu. Kalau ltk sambal kicap lagi sdp...:)

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Noorma...Alhamdulillah,rezeki tak henti2 buat noorma sekluarga.Gebu jer donut2 tu...

fuzidss berkata...

lapar terus tengok bubur tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...