Salam... mood malas telah melanda hingga tak sempat update apa-apa di blog ni. Jangan marah naaa !! hahaha
KULIT MURTABAK (10 biji)
500gm tepung gandum
250gm air
2 biji telur
4gm garam
5gm gula
150gm susu pekat
15gm marjerin
sediakan doh kulit murtabak ini sehari awal. Kalau nk makan esok pagi, makan ni kita buat
Cara-Cara
1. Masukkan kesemua bahan kedalam bekas yang besar.
2. Gaulkan tepung dan bahan cecair perlahan-lahan dengan mengunakan jari. Leraikannya. Proses ini dipanggil ‘crumbling process’ (tekture seperti bread crumb)
3. Apabila cecair sudah sebati dengan tepung, boleh mula menguli doh.
4. Uli sehingga doh tidak melekat.
5. Rehatkan doh selama 30 minit (lebih kurang) dan bahagi kepada 10 biji bebola kecil
6. lumurkan dengan margerin dan sedia untuk digunakan.
INTI DAGING
1000g Daging kisar
100g Bawang besar (potong dadu)
12g Bawang putih (cincang halus)
28g Rempah kari daging
14g Rempah bryiani
10g Serbuk pati ayam
10g Secukup rasa (maggi)
12g Gula
100g Air
Cara-Cara
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga sedikit layu
2. Masukkan daging dan kacau sehingga masak.
3. Masukkan rempah (kari dan bryiani), pati ayam dan gula.Gaul sekata.
4. Masukkan air dan masak sehingga daging nampak kering.
INTI MURTABAK
3tbp inti daging
1 biji telur
1tbp bawang holland (potong dadu)
1tsp secukup rasa (maggi)
secubit garam
*tbp- sudu makan *tsp- sudu teh
Cara-Cara
1. Pukul (whisk) kesemua bahan dengan garfu sehingga sebati
2. Panaskan kuali, letakkan sedikit minyak dan tuangkan inti murtabak. Masak sehingga keperangan dan terbalikkan.
CARA PENYEDIAAN MURTABAK DAGING
1.Tebar doh di atas meja hingga nipis.
2. Letakkan inti murtabak di tengah doh dan balut dengan kemas.
3. Panaskan kuali dengan sedikit minyak. Masak kedua belah bahagian sehingga masak.
4. Siap dan sedia untuk dimakan.
SELAMAT MENCUBA!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan