Salam... Hari ni CKak rajin sikit, dah lama nk makan sebenarnya, tapi tiada kerajinan nak membuatnya. Kalau beli di kedai, tak puas makan plak
Portugis egg tart ni terkenal di Macau, dibawa masuk ketika zaman kolonial Portugis kemudian diubah suai mengikut citarasa orang Asia. Kalau resepi asal dari Portugal mereka letakkan serbuk kayu manis, bila sampai di Macau tak letak dah.
PORTUGUESE EGG TART
- Puff pastry ready made (Beli jenama Kawan)
Bahan kastard :
- 4 biji telur
- Sedikit esen vanila
- 150ml air
- 250ml susu full cream (saya guna Dutchlady)
- 120g gula kastor
- 1tbsp tepung jagung
Cara-cara
Puff pastri diterap dan masukkan ke dalam acuan. Tak perlu gliss sebab puff pastri dah berminyak
Sediakan pula kastard. Satukan semua bahan dan tapis
Kemudian isikan adunan kastard ke dalam puff pastri tadi. Bakar hingga masak
Ok... Selamat mencuba
1 ulasan:
Boleh cuba lihat video tutorial resepi ini di link.
Catat Ulasan