Rabu, 14 Februari 2018

Homemade Sushi

Hari ni dah start cuti kan?? so CKak pun ada la masa yang buat makanan kegemaran si Rayyan ni. Dah lama dia request, sampai seaweed pun dh hampir kering dalam chiller tuh




Isnin lepas beli Ebiko kat Aeon Bandar Tun Hussein Onn, so takbleh lambat2 la buat projek sushi ni. Takut expired plak, naya laaaa. Ok...ni resipinya. Intinya sukati la nak letak apa yer !!

RESEPI SUSHI HOMEMADE
=======================
Oleh : Mamy Scha (Facebook)


CARA MASAK NASI
*******************
Beras sumo 1kilo
Cuka 240ml
Gula 3sudu
Garam

1.beras 1kilo basuh hanya sekali bilas shj.1kilo beras sumo bersamaan 4cawan ikea yg warna warni tu.. air add on extra 1cawan 4+1=5cawan air.
Nasi dah siap masak.. sejukkan dulu
Cuka+gula+garam sikit (masak atas dapur bagi gula larut dgn cuka)
2.nasi yang sejuk tadi masukkan cuka yg dah masak tadi ikot sikit demi sedikit. (Jgn terlebih/jgn terkurang) 50/50 baru sedap ðŸ˜.
Bab nasi dah siap ðŸ‘
Inti sushi ðŸ˜
**********
Ebiko(telur ikan salmon)
Idako(baby octupus)
Tuna mayo
Tuna spicy
Egg mayo
Crab mayo
Crab stick
Tempura prawn(udang goreng tepung)
Chicken floss
EBIKO
-beli dekat aeon mall ada jual pax rm10
-nsk pon ada tempat tertentu
Idako(sotong)
-beli dkt nsk rm82 1kilo
Tuna mayo
-readymade dlm tin (tcboy)
Tuna spicy
-readymade dlm tine(tcboy)
Add on mayonis sdri.
Egg mayo
-telur goreng hancur+mayonis
Crab mayo
-crab rebus+mayo
Crab stick
-rebus and potong 2 . Lepas tu ikat dgn seaweed
Tempura prawn
-buang kulit golek dgn tepung bistari lepas tu celup telur lepaa tu golek dgn serbuk roti. Lepas tu goreng ..
Chicken floss
-readymade . Tinggal letak je atas sushi





1 corat coret:

Hans berkata...

perghhh
power lah pandai buat sushi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...