Isnin, 15 Februari 2016

Ungkep Puyuh

Satu-satunya masakan jawa yang CK suka...yeahhh...ungkep.... hari tu buat ayam, kali ni buat puyuh plak... makan ratah gitu pun sedap... tp kali ni CK lawankan dengan nasik lemak...lalalalala..... hehehehe




Ungkep Puyuh

Bahan-bahan
4 ekor puyuh - potong kepada beberapa bahagian
3 batang serai- diketuk
2 lembar daun limau purut
minyak masak
2 asam keping
garam, perasa

bahan kisar
1 biji bawang merah
3 ulasbawang putih
1 inci halia
sedikit lengkuas
10-15 bj cili padi (ikut kepedasan)
2 bj buah keras
2 batang serai

Bahan hiris halus
2 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih
sedikit halia

Cara-cara
Tumis bahan2 yang dihiris halus. Bila agak kuning, masukkan serai yang dititik. 
Bila dh keluar bau, masukkan bahan yang dikisar. Tumis hingga pecah minyak dan rempah masak
Kemudian, baru masukkan ayam.
Boleh tambah air untuk empukkan ayam
Bila kuah dah kering, bolehlah dimasukkan daun limau purut, garam dan perasa
Bila dh kering, bolehlah diangkat... SIAP.... sesuai makan ngan roti, nasi impit, nasi putih, nasi minyak dll


Ok..selamat memasak semua !!! 

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...