Khamis, 9 Oktober 2014

Mee Rebus Tulang

Salam...
Ck memang suka mee, tak kiralah mee goreng, sup, kari, kuah, dll....sume suka... ok...hari ni CK kongsi mee rebus tulang plak yer, memandangkan mood raya korban blom abis lagi...hehehe....


Mee Rebus Tulang Cendanakasih
1/2  kg Daging tetel lembu 
1/2 kilo tulang lembu 
10 biji bawang merah *5 ulas bawang putih *
1 inci halia*
1/2 inci lengkuang*
1 senduk pes cili boh
1 peket kecik taucu- dihancurkan halus
3 biji ubi kentang (direbus dan kisar)
1/2 cawan sos tomato3 batang serai dititik½ mangkuk kecik kacang tanah disangai dan ditumbuk
3 keping biskut lemak
garamsedikit gula melakakiub daging 

Bahan lain
2 bungkus mee, dicelur dan toskan
taugeh- dicelur sekejap
daun sup, daun bawang
bawang goreng
telur rebus, cucur udang
tauhu- digoreng dahulu 
cili merah, cili padi

Cara-cara
Bahan bertanda * dikisar halus
daging tetel dan tulang direbus hingga empuk (CK masuk dlm pressure cooker dan masak selama 1/2 jam) 
tumis bahan kisar hingga naik bau,kemudian masukkan cili boh. Masak sampai cili garing/pecah minyak
Masukkan daging,tulang yg direbus tadi bersama kuahnya sekali. Masukkan bahan2 lain dan masak hingga kuah mendidih dan ikut kepekatan yg disukai. Siap dan bolehlah dinikmati 





Kalo makan mee rebus, CK dah terbiasa makan ngan cucur udang..tp ikut sukati koranglah yer...kalo malas buat cucur udang, belasah jer la ngan apa yg korang suka...hehehe....

Ok..sampai sini dulu...  

3 corat coret:

Anna Qawina berkata...

Hoiii sedapnyaaa...nnt aku dtg ko buat ni yer..haha..
kena boh taucu eh..ada je bhn2 semua tu. Tp rajin aku blm beli ni cemana...hehe

Cendana Kasih berkata...

@Anna Qawina hahaha..kerajinan tak boleh dijual beli...

Rose Azadir berkata...

Salam kenal, saya blogwalking kat sini, jemput singgah ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...