Ahad, 29 Disember 2013

Bun Manis

Salam... apa khabar semua. Lama CK tak update blog ni... dh bersawang dah :p 

Ok.. hari ni meh la kita makan roti. Asyik nasik jer hari2 sure borink kan!! hari ni Ck buat bun tuna, sardin, sosej, kelapa dan ayam cendawan... fuh..kenyang...tak payah masak nasik hari ni... hehehe....


Ni resipi yang selalu CK buat laaa.. alter dan adjust dari resipi2 di internet dan dapatlah yang terbaik..lembut, gebu dan tahan lama. 


Resipi
480gm tepung roti
20gm tepung jagung
11 gm yis segera
1/2 cwn gula halus
2 sb  susu tpg
1  sk double acting BP 
1 sk  bread improver
1 sk bread softner
1 sudu besar water roux
1 biji telur
180ml air
1 sk susu pekat manis
2 sb susu cair
2 sudu besar mentega


Water roux
1/4 cwn tepung gandum
250 ml air

satukan tepung dan air dan masak atas api sederhana hingga pekat. Sejukkan dan sedia digunakan. 

Nak dapatkan bun berkilat gini? sblm bakar, sapukan dengan kuning telur +campuran susu cair....dan sebaik saja roti masak dan dikeluarkan dari oven, sapukan plak dengan marjerin 


Cara-cara
masukkan semua bahan2 dalam Breadmaker, tekan On, set butang 'dough' dan biar dia menjalankan kerja sampai selesai. 
Bila selesai dan doh dah kembang 2 kali ganda, tumbuk doh untuk keluarkan angin, dan bolehlah diuli mengikut bentuk dan diletakkan inti yang disukai. 
bakar selama lebih kurang 15 minit atau sehingga masak


** Kalau takde breadmaker, boleh la uli guna tangan sampai doh jadi elastik. Apa makna nyer tu ek? doh yang elastik bermakna doh ditarik tak putus/pecah.. jika ditarik, doh akan nipis mcm kulit roti canai.. (errrr... faham ke?? ) brapa lama yer nk uli dengan tangan? lebih kurang 1 jam  (fuh..lama tu !! ) 1 jam tu bukan bermakna uli tanpa henti...rehat la kejap, kemudian uli balik. 

Ni roti kelapa, kegemaran CK


kat rumah CK ni, kalau buat bun kosong jer mmg tak laku laaa... tp kalo buat bun aneka inti, tak sempat sampai petang dah habis. Anak2 suka makan aneka bun. Kalo yang plain jer, alamatnyer keras jer laa...so kengkadang CK terpaksa la buat puding roti, baru la diorang makan


Bun sosej ni paling laris...kejap jer dah licin


Ok... sampai sini dulu... 

3 corat coret:

Amie berkata...

Wah! Macam-macam inti bun... kalau saya sendiri dihidang begini, memang tak payah makan nasi lagi dah...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Sedapnya CK... roti dimakan pagi hari ni... eemmmm gebusss nya akak tengok..

tun_telani berkata...

Salam CK.. sedap2.. ni rasa mcm nk menguli roti jugak nih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...