sedikit gambar percutian ke Korea. Korang rasa best ke idok gi sana?? hahahaha
haaaa... udoh ler...lari tajuk plak... Ok...homemade tokoyaki ni faberet akak sekeluarga terutamanya si along. Selalu dia beli kat pasar tani JKR kat Aswara tuh. So mama dia terpaksa la belajar buat makanan kegemaran anak2.
Bahan-bahan-cukup untuk 16 biji bebola takoyaki
150 gram tepung gandum
25 gram potato starch
1 biji telur
200 ml susu segar
200 ml air
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk pati ikan bilis
1 sudu teh garam
2 batang lidi sate
-cara-cara
Bancuh semua bahan dan biarkan seketika.
Kobis-cincang halus
Daun bawang-potong
Isi udang/sotong/sosej atau cheese
Bonito flake
Mayonis
Cara-cara
1.Panaskan acuan takoyaki.Masukken seidkit minyak.
2.Bila panas,masukkan adunan tepung sebanyak separuh acuan.Kemudian amsukkan udang/sotong.
3.Taburkan daun kobis dan daub bawang.
4.Penuhkan acuan dengan adunan tepung,biar hingga melimpah ruah.
5.Balikkan adunan dengan 2 batang lidi.
6.Letakkan sedikit minyak ke atas takoyaki,sambil terus memusingkan takoyaki dengan lidi sate hingga masak sekata.
7.Masukkan ke dalam pinggan,tuangkan sos,mayonis dan tabur bonito flake ke atasnya.
Sos kicap
2 sb sos tomato
2 sb kicap manis
1/3cup/78mlWorcestershire sauce
3sb /45ml kicap pekat
1sb/5ml gula
1 kiub serbuk ikan bilis
2 sb tepung jagung
2 sb/30ml air
Cara-cara
Masak semua bahan, reneh hingga pekat, dan siapppp
Tiada ulasan:
Catat Ulasan