Selasa, 7 November 2017

Apam Nasi Gerenti Jadi

Hari ni teringin nak makan kuih apam. Selalu tengok kuih ni lalu kat wall fb, hari ni baru ada kerajinan nak buat. Resipi dah lama ada dalam ni. Gerenti jadi punya lah, walau first time buat.


Bahan-bahan 
2 cawan nasi
2 cwn tepung gandum 
2 cwn tepung beras
1 3/4 cwn gula pasir 
2 1/2 cwn air1 bungkus yis mauripan 
11 gram
kelapa parut dgn sedikit garam
pewarna ikut suka 



Cara Penyediaan
1. Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)2. Setelah hancur, campur gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
4. Selepas itu,masukkan bahan kisar tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.jika terlalu pekat anda boleh kisar 1/2 dari adunan tadi dan satukan semula semua adunan. JANGAN DITAMBAH AIR.
5. Perap selama 3 jam. bila dah cukup 3 jam...masukkan pewarna dan kacau sebati.
6. Panaskan pengukus dan letakkan acuan acuannya sekali didalam tingkat kukus dan hendaklah dibalut penutupnya dengan kain..bila acuan dah panas masukkan adunan .( acuan tu kena sapu minyak sikit untuk elak lekat)
7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam.. atau enak dimakan begitu saja.




Ok...selamat mencuba 

0 corat coret:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...