Rabu, 26 Ogos 2015

Bengkang Labu

Salam
hari ni CK buat bengkang labu plak... sedap... dan CK tambah serbuk kulit kayu manis dalam adunan untuk menghilangkan bau telur... Oh ya, masa kukus labu, carikkan dua helai daun pandan, untuk lebih wangi



BENGKANG LABU
BAHAN-BAHAN
2 biji telur
2 cwn santan
1/2 cwn susu cair
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula pasir halus
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
2 sudu besar butter/minyak sapi
2 cwn labu- yg telah dikukus dan lecek halus
sedikit bijan utk tabur di atas permukaan kuih

CARA-CARA
Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang dengan mentega, panaskan sebentar .
Satukan bahan2 diatas kecuali labu yg di lecek dan bijan dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu.
Tapis adunan tadi, kalau guna blender lagi senang. Tuangkan dlm mangkuk besar dan masukkan labu yg telah di lecek, kacau hingga rata.
Tuang dalam loyang yang telah di panaskan tadi.
Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong.



2 ulasan:

cahayahidupku.blogspot.my berkata...

Sedap pulak tengok bengkang labu CK ni :)

Unknown berkata...

ooohh bengkang labu..
Labu pada saya kdg2 tastless.. tapi kehalusan dan rasa lemak tu betul betul mengoda..

Salam kenal CK!

http://masuri24.blogspot.com/2015/08/set-kesihatan-serendah-dari-rm-100.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...