Rabu, 1 Julai 2015

Masak Lemak Ketam dan Cencaru Sumbat

Salam

Ketam...bukan boleh jadi lauk (kata kawan CK)...sebabnyer, jenuh nk bukak isinya dan beri pada anak2... hahahaha....


Bahan bahan:
Ketam
1 kotak santan
1 biji bawang besar 
10 ulas cili padi
1 inci kunyit hidup
Garam
1 helai daun kunyit
1/2 biji cili merah - hiris
1/2 biji bawang besar - hiris
Air secukupnya

Cara cara:

Kisar bawang besar, cili padi dan kunyit hidup bersama santan. Masakkan di atas api perlahan sehingga hampir mendidih.

Masukkan ketam dan masak sehingga hampir masak. Masukkan garam, daun kunyit, bawang besar dan cili merah hiris. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.



IKAN CENCARU SUMBAT ALA UTARA
RESEPI
3ekor ikan cencaru sederhana besar
(Buang segala isi perut, belah bahagian belakang, cuci bersih, toskan, gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam )
BAHAN2 SAMBAL (kisar /tumbuk )
saya lebih suka tumbuk sebab lagi sedap, hehe..
1.10tangkai cili kering
2.1/2 cawan air asam jawa
Bahan Perasa.. 
1sudu kecil garam
3sudu besar gula(kalau suka manis, )
Sedikit penambah perasa..
5biji bawang besar di potong nipis2
Cara2... 
Campurkan semua bahan, di atas termasuk bawang yang telah di potong nipis tadi.. gaul /ramas sampai bawang sedikit layu... kemudian sumbat kedalam ikan cencaru yang telah di belah belakang tadi... sumbat agak2 yang puan2 suka ye ..jangan penuh sangat nanti susah nk goreng...
Panaskan minyak dalam kuali goreng macam biasa kita goreng ikan sehingga garing... alih -alikan selalu supaya semua masak sekata
Boleh juga dibakar - balut dlm daun pisang dan masuk oben... hehehehe...
Sedap dimakan bersama nasi panas2...

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...