Isnin, 19 Mei 2014

Timun Betik

Salam isnin...

hari ni bukan tak banyak keje, tp ada la masa sikit2 utk update blog ni...drpd dibiarkan bersawang kan....hehehe

Ok... hari ni CK nk tayang dessert yang menjadi kegemaran CK sejak kecil. Sejenis buah yg berbau wangi dan enak. Mentimun Betik namanya, ada gak orang panggil Mentimun Bugis, dll... buah ni banyak di sebelah perak....dan orang perak mmg pandai makan dessert ni terutamanya bulan puasa. 

Rasa buah ni tawar jer...tp wangi..sebab tu buah ni kena makan dengan santan mentah dan sedikit gula. Lebih kurang makan pulut durian, pulut mangga laaaa....


Santan mentah tu boleh jer dimasak sedikit, atau diperah dengan air panas/air masak... Tapi CK ni guna jer santan kotak Kara, dan letak air panas dan secubit garam. Kemudian, dimasukkan sedikit gula.  Buah timun betik dibuang kulit dan dibuang empulur tengahnya. Kemudian dipotong dadu... Masukkan santan, dan bolehlah dinikmati....wallah...sedapnyer....


Ni rupa buah timun betik tu. CK jumpa di pasar tani Kinrara selasa lepas.. mahal gak buah ni... sebijik kecil besar penumbuk pun dah dekat rm3.00. Tapi takpe la kan... buah payah nk jumpa. Beli jer laaaa....

Nikmati dengan es batu...best nyer... lupa diet jap... hehehe

ni satu lagi buah yg CK jumpa kat pasar tani tu..Buah Gajus/Janggus, Ketere/tere, Jambu Golok, dll.....sekilo rm8.00, tanpa fikir panjang, terus jer rembat. Ada pun 5 bijik ni jer yang elok. Lain semua dh pecah2, dan penyet... rm4 utk 5 bijik ni . Hari ni CK cadang nk buat masak lemak tere ngan sotong. 




Ok...projek roti diteruskan lagi... alhamdulillah....order minggu ni dh tutup yer... kalo nak, minggu depan plak yer...

Butter bun. Ada inti butter di dalamnya

Chicken floss bun

Cheese bun


Ok..sampai sini dulu...wassalam 

4 corat coret:

tun_telani berkata...

Salam CK.. tun xpenah mkn timun betik nih..kalau time musim dia, tepi2 jalan dr kelantan ke ganu byk jual.

adda syuhada berkata...

Kat kg adda tersangat la femes makan tmun betik cmtu...sedap woooo...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Aduh dah lama betul akak tak makan buah gajus tu CK.. kat pasar tani sini susah benor nak jumpa :)

IdaShazana berkata...

favourite arwah abang aku ni.

sob sob sob, al-fatihah untuk dia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...