Jumaat, 23 Ogos 2013

Red Velvet & Black Foret Cheese Tart

Salam....aduh..lama benar CK tak update blog...bukan takat bersawang, dah bakal jadi tukun mcm kapal titanic tu ... hehehe...

Wokeh, hari ni tayang cheese tart baru yer, iaitu Red Velvet Cheese Tart yang berwarna merah menawan, dan si hitam manis Black Forest  Cheese Tart...



Mesti ramai yang tertanya-tanya bagaimana rasanya kan...  sedap...seperti makan kek Red Velvet dan kek Black Forest laa... inti dalamnya ada ketulan buah stoberi dan bluberi...bukan filling biasa tawwww


nak resipi??... hehehe... dukacita dimaklumkan bahawa resipi TAKDE, sebab CK pun order kulitnya dari seorang kawan...  kawan tu ada seorang sepupu yang bekerja sebagai seorang pastry chef kat hotel dan kulinari akademik...

Masa mula2 CK order 100 keping jer kulitnya, pastu tepek gambar kat FB dan bagi anak sedara rasa...tup tup...lepas makan, kawan ofis dia ramai2 dok order...rakan2 di FB pun turut mengorder...alamak.... terpaksa la CK order lagi 500keping kulit...mujur chef tu buat kelas dan anak2 murid dia boleh siapkan order CK ni...kalo tidak, mana nk cari kulit???  

....rasa kulit red velvet dan black forest ni memang lain dari kulit tart yang biasa tu... tentu ada resipi rahsia yang diletakkan...nk mintak beli resipi,?? upsss...tak berani laaa... 


Si Merah Baldu yang sedap dan tak bleh berenti bila makan...


Si Hitam Manis yang menawan



Biasanya CK jual 1 set yang mengandungi 50 bj=rm40.00. Satu set mengandungi 25bj red velvet cheese tart, dan 25bj black forest cheese tart.


Nak rasa? meh order di FB CK Food yer... klik sini dan order yer  https://www.facebook.com/CKFood  
(selagi stok kulitnya masih ada...kalo dh abis, kena order lagi, ambik masa sikit )

opsss...kalo order tu, bagi nama, no phone, tarikh dan masa nk pick up yer...




 *** Kalo ada yang terasa dgn entri ni, nasib la yer...CK bukan cipta sendiri, cuma beli kulitnya dari orang luar (tak kenal pun sapa yang membuatnyer...kawan CK tu jadi orang tengah jer...)..dan bila nk makan, cuma bancuh cream cheese dan letak filling.(cream cheese utk cheese tart biasa tu laaa ) Kenapa mesti nk sindir2 CK di FB?? 

Pasal nama yg diberikan pada tart ni?? ermmm...apa ada pada nama... kalo mat salleh dah cipta red velvet kek, lepas tu ada plak red velvet cookies, red velvet brownies, so tak jadi heran la ada red velvet cheese tart...CK pernah tgk satu resipi cheese cake dengan base red velvet dibawahnyer..    

mungkin lepas ni, kuih2 tradisional melayu pula diberikan nama red velvet jugak...spt Red Velvet kuih lapis, red velvet apam dll.... .apa nk kecoh sangat...jangan nk sentap2 sangat laaa... 

betullah kata seorang kawan, orang kita ni kalo dah mencipta sesuatu, dia inginkan namanya disanjung, disebut... (terima kasih pada sahabat tu yang memberitahu ttg berita ini...sakit ati tawww ...kita hanya nk tambah pendapatan dikata menciplak resipi dia plak...padahal kat blog dia takde pun respi kulit tart tu...) 

dalam bahasa yang agak kasar, lu punya makan lu punya pasal...wa punya biz lu jangan kacau... ayat tu nampak tak sedap la kan... dari logiknya, CK tak pernah rasa pun cheese tart dia yang jauh di beribu batu  nun... kalo CK pernah order ngan dia, lain laa kisahnyer... so mulut tu jaga2 yer......   

.tapi itulah kan...Allah beri kita akal dan fikiran yang sempurna, so gunakanlah untuk mencipta dan menghasilkan sesuatu yang berguna. Jangan asyik nk cemburu atau berdengki saja..Jika anda fikir anda dh pandai, jangan lupa ada insan lain yang lebih pandai/bijak dari anda... Jika tidak, takkan la ada jutawan kecil pada umur 3 tahun... . Bumi Allah ni luas !! 

Waalahu alam.... SEKIAN  ♥ 

7 corat coret:

Asyifa Mustaffa berkata...

si red yg menawan kalbu..pasti sedap ni...

Qhaifa Nur berkata...

dua-dua sangat sedappp...

mama sara nur berkata...

assalam ck
selamat hari raya maaf zahir batin
wah menarik tu tart rv, sedap
nampak tu

ummiaisyah berkata...

salam..Ck..sape plak yg sentap tu...sabo je la kan..tringginnya nk mkn rv cistat tu...tp jauh beno..hehehe

Rohah berkata...

Menarik..compem ada kelainan pd rasa..

Azwanie Hisham berkata...

Sedap ni.. boleh menambahkan kegemokan.. hehe

inahar ali berkata...

SHRMZB wat CK sekeluarga ye..wah mmg nmpak menarik & sedap..mana nk cari resipi ek?? nmpaknye kena oder ngan CK gak la ye..hehe!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...