Assalamualaikum. Masih lagi di negeri Kelantan. Hehehe... still tak boleh move on dengan laksam semalam. Hari ini CKak masak nasi kerabu plak. Hari Rabu kannnn.... hehehehehehe
CKak kalau masak, biar semua lengkap. Jangan satupun tinggal, nanti ralat. Hahaha.. Nasi kerabu hari ni lengkap dengan ayam percik, ikan celup tepung, solok lada, dan telur masin. Opsss.. korang jangan tanya keropok, sebab family CKak ni rasa janggal kalau makan keropok ngan nasi. Kalau papadam ok plak. Hahahaha..
OK..hari ni CKak share resepi lengkap nasi kerabu dari nasi hinggalah ke solok lada.
Resepi Nasi Kerabu
Kuah Sambal Tumis
Bahan bahan:
10 cili kering
3 ulas bwg merah
1 biji bwg besar
1/2 labu bwg putih
1/2 inci halia
200 gm santan pekat
3 batang serai - ketuk
2 keping asam keping
1 1/2 sb gula
2 sk garam bukit halus
2 sb budu
Minyak masak - agak banyak
Cara cara:
Kisar cili, bawang bawang dan halia.
Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Masukkan 1 1/2 cawan air. Masukkan santan. Sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul.
Masukkan serai, asam. Bila mendidihkan masukkan budu dan gula. Rasakan sebelum dimasukkan garam supaya tidak terlebih masin. Kacau sehingga pecah minyak dan bolehlah ditutup api.
Nota:
Kuah biar pekat dan masin sedikit.
Sambal Ikan
Bahan bahan:
1 biji kelapa parut - goreng api perlahan supaya tidak keperangan & tumbuk kasar
7 ekor ikan selayang - rebus, ambil isi & tumbuk
5 ulas bawang merah
5 batang serai
2 1/2 sb gula
2 1/2 sk garam
Cara cara:
Tumbuk serai hingga hancur dan masukkan bawang merah. Tumbuk lagi. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan isi ikan yang telah ditumbuk dan kelapa goreng yang telah ditumbuk. Gaul rata rata.
Sambal Cili
1/2 kg cili - basuh
Garam
Gula
Belacan
Asam jawa
Kisar kesemuanya.
Ulam ulaman
Kubis
Timun
Kacang panjang
Bunga kantan
Hiris halus dan sedia untuk dihidangkan.
Nasi
5 1/2 pot beras
Air secukupnya
Pewarna biru(atau guna 15 kuntum bunga telang utk nasi kerabu berwarna biru)
Serai diketuk
Daun limau purut
Masak nasi menggunakan rice cooker seperti biasa.
Ikan Celup Tepung
👉Tepung beras 1 cawan (cap gajah sekor)
👉Tepung gandum dlm 1/2 cwn
👉Air kapur 3 sudu (kapur makan)
👉Garam.. ikut rasa yg anda suka
👉Serbuk kunyit@ Pewarna kuning
👉Sedikit air..(ikut sukatan yg anda nk..tp x nk cair sangat..nanti ikan x lekat plak kat tepung)..
Sy x guna telor..
cukup rangup dgn air kapur je..
P/s goreng minyak perlu banyak..
ikan mesti tengelam..
pakai api yg besar ye,jgn kecik..tu je..
Ikan celup tepung ni dekat nak berbuka baru goreng. Baru la rasa rangup. Sedap meratah. Ni gambar dari koleksi resepi CK di FB
ok..mari tengok resepi ayam percik plak
Bahan-bahan
7 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 batang serai
1 inci lengkuas
1 keping gula melaka
3 sudu besar madu
3 sudu besar sos cili
garam
setengah ekor ayam
Cara-cara
kisar cili kering, bwang besar, bawang putih, halia serai dan lengkuas
masukkan dalam kuali, tanpa minyak
tambahkan air
masukkan gula melaka, madu, sos cili garam
bila mendidih masukkan ayam
Masak sampai ayam setengah masak. Keluarkan ayam.
Panggang ayam , bila dah kering, celup dalam sos dan sambung bakar
Ulang celup hingga puas hati
Solok Lada
1 kg cili hijau solok
1 kg ikan
½ kg kelapa putih muda
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil lada hitam - tumbuk
Gula
Garam
½ cawan santan segar pekat
Cara cara:
Lada solok dibelah dan dicungkil keluar biji lada. Ketepikan.
Ikan diambil isi dan dikisar hancur. Bawang merah, bawang putih dan lada hitam dikisar halus.
Satukan semua bahan kisar di atas dengan kelapa parut. Gaul rata. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan bahan inti ikan ke dalam cili dan susun di dalam periuk. Buat sehingga habis.
Masak solok lada dalam santan. Siap
Ok lah, selamat menjamu selera semua. Penat dah rini masak banyak. Nak rehat jap. Hahaha