Last week Ckak ada buat pau, tapi kejadiannya amat menyedihkan. Lama dah tak masuk dapur sejak dah kerja ni. Malah masa PKP ni pun CKak bekerja dari rumah. Urusan memasak dan lain-lain diambil alih oleh suami. Hehehe, sedap taw kalo makan hasil tangan suami ni (walau resepinya rujuk Google ) hahahaha....
Hari ni, buat lagi pau ni. Lepas asar tadi, gigih la buat. Kali ni dapat resepi dari Kak Azian ND. CKak ikut semua tips2 yang dia beri. Dan hasilnya ... Tadaaaa... pau bukan saja gebu, malas kulitnya putih mulut dan tegang. Ibarat pakai Skincare SK2 gitu.. hahahahaha...
Bahan-bahan
250gn tepung pau
120gm air
15gm shortening
60gm gula kastor
7gm yis
1/2 sudu teh double acting baking powder
secubit garam
250gn tepung pau
120gm air
15gm shortening
60gm gula kastor
7gm yis
1/2 sudu teh double acting baking powder
secubit garam
Cara-cara
Gaul bersama tepung, gula, baking powder dan garam
Masukkan yis dan air. Uli hingga menjadi doh
Masukkan shortening dan uli lagi hingga adunan licin
Rehatkan doh hingga naik dua kali ganda
Tumbuk doh dan bulat-bulatkan sehingga habis mengikut sukatan yang sama setiap bebola adunan itu. Biarkan sebentar.
Isikan inti dan bulatkan semula. Lapikkan dgn tracing paper atau daun pisang. Biarkan adunan naik lebih kurang 20-30 minit.
Kukus di dalam kukusan yang telah di panaskan selama 10 minit.
Masukkan yis dan air. Uli hingga menjadi doh
Masukkan shortening dan uli lagi hingga adunan licin
Rehatkan doh hingga naik dua kali ganda
Tumbuk doh dan bulat-bulatkan sehingga habis mengikut sukatan yang sama setiap bebola adunan itu. Biarkan sebentar.
Isikan inti dan bulatkan semula. Lapikkan dgn tracing paper atau daun pisang. Biarkan adunan naik lebih kurang 20-30 minit.
Kukus di dalam kukusan yang telah di panaskan selama 10 minit.
Kredit to rakan blogger Ckak, kak Azian ND.
Ok lah, nak sambung buat kerja. Ada banyak lagi episod nak kena siap.
Cantik molek kejadiannya
BalasPadam