Khamis, 29 Disember 2011

Apam 101 Dalmation ... hehehe

Salam....

Akhirnya, setelah seharian kat dapur, siap jugak apam ni.. Along bagi nama 101 Dalmation (sempena citer katun tu...)...

Ni order dari jiran CK, untuk majlis akikah anaknya. Dia tak tau nk pilih warna apa untuk tema majlis tu, last2 pilih tema hitam dan putih. So apamnya pun dipilih warna putih dan dot-dot hitam. Tapi paper cup nyer dia mintak warna hitam lah.

Apam inti stoeri dan blueberi



Ni plak apam utk cikgu di sekolah sri serdang. Nk jamu kengkawan esok. Inti kacang merah. Ada 4 warna, merah, ungu, hijau dan biru. 


TQ untuk semua !!! harap berpuas hati


p/s : CK bercuti lagi minggu ni. Akhirnya...dah last2 baru dapat balik Melaka....uuuuu...bestnyer !!!

Isnin, 26 Disember 2011

Laksam

Salam..
Hari ini bersarapan dengan laksam. Uuuu...paberet ai ni.. setiap minggu wajib beli kat pasar malam (hari khamis, pasar malam LP)..laksamnya sedap, kuah isi ikannya pekat. Pedas dan ermmm...takleh ni discribe la... mmg sedap.

Tapi disebabkan minggu lepas ujan dan CK pun kena demam campak, so tak dapat la nk pegi beli. Sure adik tu tertunggu2 CK kan. Hehehe... dan...bila dah teringin sangat, terpaksa la buat sendiri.


Resipi ni CK dapat dari blog Ita Jepun (juwitafariz) CK copy dari sana jer..Thanks Ita..

Bahan-bahan ( 2-3 orang )
* 3cwn tpg beras
* 1/2 cwn tpg gandum
* 4cwn air suam

bahan kuah:
* Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
* Sdkt halia
* Sdkt bwg putih
* Sdkt bwg merah/besar
* Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
* Santan
* Asam keping
* Sdkt garam
* Sedikit gula merah/gula

Bahan ulam
* timun,kacang panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)

sambal cili:
* cili merah
* belacan
* garam
* limau

Cara-cara
1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah, dan lada hitam(ita ambil segenggam kaun kesum dan kisar sekali). Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
4. Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau



kat rumah ni hanya CK ngan Along jer suka makan laksam ni. Jebat tak masuk book. Kiranya adalah juga member nk makan. So takdelah CK sorang jer yang mengadap laksam ni kan. Nk bagi kat jiran, sure jiran2 tak biasa makan laksam ni. Kalo laksa tu mmg diorang suka laaaa..

Sori laaa...ini jer la gambar yang mampu/terdaya di snap. Dah tak sabo nk makan...hehehe....

Sabtu, 24 Disember 2011

Muffin Pisang CK

Salam... ujan pagi ni kan !!

Terlebih dahulu, CK minta maaf sebab dah lama tak update blog. Bukan sahaja sibuk dengan tempahan, malah sibuk menjaga kesemua anak2 yang kena demam campak. Dan..kini CK sendiri pun dah kena...adoiii...gatal sume badan...

Dan untuk pagi ni, CK dah tak tau nk buat breakfast apa untuk budak2 tu. Tengok dalam esbox ada pisang. Ermm...jalan jer la projek muffin pisang ni.


Selalunya kalo CK buat muffin, teksturnya tak brapa lembut (nama pun mapin kan, bukannya kek) ....dan anak2 pun tak suka. Tapi kali ni, respi mapin diubahsuai sikit. Meh tengok resipinya.

Muffin Pisang CK
sumber: Cendanakasih

Bahan-bahan (dapat 8 biji)

Bahan A
1 cawan tepung naik sendiri
I sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
*bahan2 ini diayak bersama

Bahan B
½ cawan gula (CK letak tak sampai ½ pun )
1 biji telur

Bahan C
¾ cawan pisang lenyek (CK guna 3 biji pisang berangan)
¼ cawan minyak
1 sudu teh esen pisang

Bahan D
Coklat rice- untuk ditabur

Cara-cara
Pukul telur dan gula hingga kembang
Masukkan bahan C
Gaul lagi sampai sebati
Masukkan bahan A, dan gaul rata
Sendukkan dalam papercup
Tabur coklat rice
Bakar selama 20-25 minit pada suhu 180’c

Keratan rentas mapin...hehehe...dalamnya lembut. Anak2 makan panas2...luarnya garing


Meh ambik sorang satu yer !! hehehe.... panas lagi ni... (lepas masak, terus jer masuk entri ni)


Rabu, 14 Disember 2011

Kek Marble

Salam... minum petang hari ini, CK jamu kek plak. Dah lama tak buat kek kosong cenggini. Yelah, asyik letak buttercream pun muak gak kan.


Kek Marble
sumber: Cendanakasih

Bahan-Bahan
• 80gm mentega (dicairkan)
• 200 g gula halus
• 190gm telur (pecahkan dalam mangkuk dan timbang)
• 250 gm tepung kek*
• 1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
• 75ml susu cair
• 1 sudu kecil ovalet
• pewarna yang disuka
• 1 sudu besar serbuk koko

Cara membuatnya

1. Pukul gula dan telur sampai kembang. Kemudian masukkan ovalet, pukul lagi
2. Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan susu.
3.Bahagi adunan mengikut warna yang dikehendaki. CK buat 3 warna
4.Satu bahagian dicampurkan serbuk koko dan digaul rata.
5.Tuang adunan dalam tin yang dilenser dengan mentega dan dialas dengan kertas minyak.
6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30-40 minit
6. Sejukkan 5 minit sebelum dikeluarkan dari tin. Sejukkan sepenuhnya dan boleh dipotong dan dihidangkan.


*** Kek ni gebu dan lembut. Sesuai dibuat kek untuk birthday dan lain2. CK dapat resipi dari Bake With Yen.


Petang ni ujan la plak. Hajat hati nk bawa anak2 ke Taman Bukit Jalil, main-main kat playground. Tapiiii..... ermmm...dok dalam rumah jer laaa... (sambil makan kek dengan teh o panas )


Selasa, 13 Disember 2011

Mee Kolok

Salam... mood yang malas setelah 3 hari bercuti..hehehe...tak pegi mana pun, sekadar buat persiapan persekolahan anak-anak.

Tak pernah lagi makan mee kolok ni. Dan bila Kak Zu (peserta Masterchef) buat mee kolok, teringin plak nk cuba. Lagipun stok daging banyak, bolehlah buat.



MI KOLOK

Bahan-bahan:
200gm mi kolok - dicelur dan ditos
100gm daging - direbus dan dihiris
100gm isi ayam - dicarik halus
50ml kicap cair,
kicap pekat- secukupnya
50ml minyak masak
30gm tauge - dicelur
1 tangkai daun sup - dihiris
Bawang goreng secukupnya
Garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara memasak:
1. Campurkan minyak masak, kicap cair, kicap pekat, garam dan serbuk perasa. Kacau hingga sebati.
2. Kemudian gaul rata bersama mi kolok.
3. Setelah itu, masukkan hirisan daging, isi ayam, tauge, daun sup dan bawang goreng.
4. Sedia untuk dinikmati.



Si Rayyan suka plak makan mee kolok ni. Dan CK suka makan ngan cili kicap tu. Tambah plak dengan fishball...ermmm..Pedas2 menyengat.. hehe

Jumaat, 9 Disember 2011

Eggless Yogurt Chocolate Cake

Salam Jumaat.... dh banyak hari tak update blog sbb CK takde masak yang special pun. Minggu ni my Jebat ada kelas, so mmg tak balik makan tengahari...dan CK pun gantung periuk la (bukan tak makan/masak, tapi masak simple2 jer laaa...)

Dan...tambah tragis lagi bila anak lelaki kedua CK ( si Irfan ) kena demam campak. Alahai...lagi la parah. Nk masak apa yang boleh? Makan mende2 rebus jer laa...goreng2 takleh langsung.

Hari ni biji2 campak tu dah kering. So bolehlah buatkan kek kegemaran dia ni...tanpa telur tawww !!!


Terima kasih wat cek mek Anna yang sudi berkongsi respi. Waaa.. makin kencang bisnes makcik tu. Semoga terus maju dan takdelah orang nk khianat nk spedo bisnes dia plak ( ayat klise).. hahaha...sapa makan cili terasalah pedasnyer !!

EGGLESS YOGURT CHOC.CAKE
Sumber : Anna Qawina, Homecreation & Hanamemories

Bahan-bahan
•60ml air panas
•50g susu tepung
•1 tbs Nescafe / Instant Coffee
•1/2 cawan minyak masak
•100g gula
•1 tsp esen vanila
•1 cawan yogurt
•125g tepung gandum*
•40g serbuk koko
•1 tsp baking powder*
•1/2 tsp baking soda
•secubit garam* (* campurkan dan ayak)

Cara-cara
•Campurkan air panas, susu tepung & nescafe.
•Masukkan minyak masak, gula & esen vanila. Kacau hingga gula larut.
•Masukkan yogurt dan kacau sebati.
•Masukkan tepung dan gaul hingga semua sebati.
•Bakar lebih kurang 35-40 min suhu 170-180. Aku kukus 40 minit

Topping
•1/2 cawan serbuk koko
•1/2 cawan susu pekat
•1 sdb minyak masak

**Panaskan semua bahan api perlahan hingga pekat, selalu kacau yer.. tuangkan atas kek.




Sedap kek ni..lembut dan moist jer... (jimat telur ayam aku) hahaha....Telur dan mahal skang ni berikutan musim banjir. So...marilah kita pelbagaikan respi tanpa telur... hehe

Ahad, 4 Disember 2011

Roti Jala & Pengat Durian

Salam buat semua pengunjung. Terima kasih kerana sudi singgah.

Yuhuuuu...musim durian datang lagi. Bestnya... dan kali ni CK borong durian banyak-banyak untuk simpan pes durian. Harap2 cukup untuk musim durian akan datang...wakahkahkah (CK ni hantu doyan tawww)

Macam biasa, kalo ada durian mesti buat pengat. Dan hari ni tak rajin plak nk buat pulut, so makan jer la dengan roti jala frozen (fuh...sib baik ada sebungkus lagi roti jala frozen)... jadi laa... kalau tak cukup, boleh cicah ngan roti putih.


Kalau buat pengat durian, macam biasa CK suka letak gula merah sikit, untuk bagi warna sikit pada kuahnya. Tapi kalau sebelah perak, kuah duriannya warna putih saja kerana tak diletakkan gula melaka.

Resipi kuah durian
-isi durian
-gula melaka
-gula putih
-santan
-secubit garam
-daun pandan-disiat dan simpul

Masukkan semua bahan dalam periuk dan renihkan agar isi durian sebati bahan2 lain. Siap.



Pagi-pagi makan pengat, so... sendiri mau ingat !!   hahahaha

Jumaat, 2 Disember 2011

Murtabak Daging

Salam..

Hujan lebat di Bukit Jalil. Sejukkkk....dapat la sekejap CK lelap mata (dlm 10 minit kot), dan bangun jer tido..alamak, lapar laaa... apa nk buat utk dikunyah petang ni yer??

Tengok esbox, ada instant paratha. Errm... sure tak dapat pegi pasar malam hari ni, so kita buat murtabak sendiri lah kat rumah :)



Bahan-bahan
100 g daging cincang
2 biji ubi kentang
1 sudu setengah rempah kari
1/2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
daun sup
minyak
1 sudu kecil garam dan secubit
ajinomoto
2 keping instant paratha
2 biji telur

cara-cara
-bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. -goreng sehingga pecah minyak.
-kemudian masukkan daging cincang.
-apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu, masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air.
-masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
-pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
-ambil kulit paratha dan leperkan menjadi nipis.Kemudian bungkus inti murtabak menjadi segiempat.
-goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak. Nk lagi sedap, goreng dengan minyak sapi.

Wuhuuuu... meh kita makan murtabak dikala hujan lebat. Syok !!




Khamis, 1 Disember 2011

Kek Batik Coklat

Salam... hari ini barulah terlaksana impian nk makan kek batik sekut marie ni. Dah beli biskut lama dah, tapi tak sempat nk buat, hinggalah nampak kak Inahar tayang beberapa hari lepas.


Resipi diambil dari rumah kak Inahar Ali. TQ akak. Saya share kat blog saya ni plak yer..

Kek Batik Coklat

Bahan-bahan ( 1 kg )
* 200gm millo
* 250gm butter
* 3 sudu makan serbuk koko
* 1 tin kecil susu pekat manis
* biskut meri secukupnya
* 1/2 cawan nestum (ni CK tambah)
* kelapa parut (utk salut atas kek - ni pun CK tambah)

Cara-cara
Sediakan Loyang yg dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dr loyang tanpa mencacatkannya)
Cairkan butter dalam kuali atas api yang kecil sekali...
Setelah cair masukkan susu,milo sedikit demi sedikit gaul sehingga milonya hancur
Seterusnya masukkan serbuk koko dan nestum.... gaul tanpa henti sehingga halus dan xberketul lg....
Setelah pekat,boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan l
Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adunan habis. Tabur kelapa parut
Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.... potong dan siap untuk dihidangkan...



CK suka rasa lemak2 kelapa dan manis2 coklat... ermmm...tak berhenti mengunyah !!!!


Rabu, 30 November 2011

Meatball Spaghetti

Salam Rabu... hari ni CK sendiri yang teringin nk makan spegheti ala2 Ikea gitew... tak lama dulu nampak kat blog kak Ct Delima...ermmm...sedap sungguh...tak tertahan nk membuatnya.


Meatballs in Tomato Sauce

Resipi : Ijan Blogresipi

Bahan untuk meatballs:

500 gm daging lembu kisar
1/2 teaspoon serbuk jintan manis
1/2 teaspoon serbuk ketumbar
1/2 teaspoon serbuk cili
2 genggam breadcrumbs
1 telur -kite tak letak
1 tablespoon daun oregano kering/fresh
1 tablespoon daun rosemarry dicincang
garam secukup rasa
1 teaspoon serbuk blackpepper

Bahan untuk tomato sos:
1 tin tomato cincang
1 biji bawang besar di cincang
1 bawang putih dicincang
1 teaspoon daun oregano kering
garam secukup rasa

Bahan untuk dibakar:
mozarella cheese
grated parmesan

Cara penyediaan meatballs:
Campur semua bahan dalam bekas besar. Gaul sebati. Bentuk2 kan meatballs sebesar bola ping-pong sehingga habis. Dalam kuali, panaskan sedikit minyak (guna dlm 5 camca besar) dan goreng semua meatballs sekaligus. Goreng lebih kurang 5 minit sehingga rata disemua bahagian.

Cara penyediaan sos tomato:
Panaskan sedikit minyak dlm kuali/periuk. Goreng bawang besar dan bawang putih hingga layu. Masukkan tomato, oregano dan garam. Gaul sebati dan biarkan mendidih. Tutup api.

Cara penyediaan akhir:

Pindahkan sos tomato ke dalam bekas yang sesuai untuk di masukkan dalam oven. Susun meatballs di dalam sos tomato tersebut dan taburkan mozarella dan grated parmesan cheese di atasnya. Bakar pada suhu 220'C selama lebih kurang 15 minit atau sehingga bahagian atas nya bewarna kekuningan.


Hari ni dh 30hb kan...so hari ni tak buat kuih2 frozen, cis tart mahupun apam polkadot.... CK jadi accountant plak hari ni...kena tutup akaun.... hahahaha.....


Sedap... anak2 suka makan, si Rayyan makan sampai comot muka. Dan si debab Irfan siap tanya berkali-kali, "ada lagi tak mama" ... dan "kejap lagi boleh makan lagi tak mama?"

Bagi CK? ermmm...sedap...tp kalo nk buat len kali, CK akan cuba lembutkan lagi bebola daging tu. Yang ni pejal sangat (tp bukan keras) Mungkin akan datang kena letak lebih telur atau breadcrumb....ke ada kengkawan yang boleh bantu??


Selasa, 29 November 2011

Ayam Goreng Berempah Wangi & Berserdak

Salam Tengahari
CK suka sangat makan nasi kukus, lebih2 lagi kalo dapat ayam gorengnya yang sedap tu. Hari2 mesti nk makan ayam goreng.
Kali ni mencuba respi dari Ratna @ Madihaa plak. Time kasih yer Madihaa. Saya share respinya kat blog ni plak.


Ayam Goreng Berempah Wangi &Berserdak
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan2
½ ekor ayam saiz besar
1 ½ sudu kecil garam
1 sudu besar penuh gula pasir
½ sudu kecil aji (optional)
Minyak masak secukupnya
Penapis gorengan berdawai halus

Bahan kisar kering (guna food processor/blender kering)
~1 biji bawang besar
~4 ulas bawang putih
~1 ½ ~ 2 inci halia ~ potong kecik2 (bergantung saiznya besar atau kecik.. kalau kecik letakla 2 inci)
~1 ½ ~ 2 inci lengkuas ~ potong kecik2 (bergantung saiznya besar atau kecik)
~3 ~ 4 batang serai ~ ambil bahagian pangkal saja lebih kurang 1 jengkal/6 inci.. bersihkan & potong2 1 inci (maknanya dptlah 6 potongan bg setiap batang serai (ini adalah untuk dapatkan serdak yg panjang2)
~1 inci kunyit hidup (boleh ganti 1 sudu kecik serbuk kunyit)
`1 sudu besar rempah ketumbar biji
~½ sudu besar rempah jintan manis biji
~½ sudu kecil rempah jintan putih biji

Cara2 menyediakan.
1. Ayam dipotong beberapa bahagian & cuci bersih & tos
2. Bahan2 kisar di atas..
3. Perapkan ayam & semua bahan2 kisar &bahan2 perasa & gaul sebati. Perapkan selama 30 minit hingga satu jam.
4. Panaskan minyak &masukkan ayam satu persatu sekali dengan rempah yang dikisar tadi. Gunakan api yang sederhana. Sesekali rempah2 yang timbul dikacau2 sikit. Bahagian bawah ayam tu sekali sekala dikarih2 sikit supaya ia tak berkerak. Tapi jangan dibalikkan selagi ia belum garing. Biarkan garing di sebelah kemudian barulah dibalikkan. Bila dah garing bolehlah diangkat & toskan. Lepas tu.. gunakan penapis berjaring halus tadi & sauk/kaup kan serdak2 yang dah garing dalam kuali tadi & toskan juga. (kalau boleh tos dalam penapis lain ye). Sauk kesemua serdak sehingga habis dengan mengorek2 atau mengarih2 sikit dasar kuali.
5. Sambung menggoreng lagi ayam & masukkan semua rempah2 yang dikisar tadi untuk mendapatkan / menghasilkan serdak yang lebih banyak. (Yang dalam gambar tu hanya sebahagian je serdaknya.. ada lagi dalam mangkuk kecik lain.. hehe..)
6. Hidangkan ayam di dalam pinggan hidangan & taburkan serdak yang telah ditoskan. Ayam Goreng Berempah Wangi & Berserdak ini sedap dihidang bersama nasi lemak, nasi putih atau nasi berperisa yang lain. Memang besttt!


Kalau ada ayam goreng ni, mesti kena buat sambal belacan dan sedikit ulam2. Lepas tu kalo dapat ngan kari daging...pergh....lengkap !!! CK dan anak2 suka makan serdaknya !! 



Isnin, 28 November 2011

Sambal Udang Petai

Salam

Hidangan tengahari ni special buat Along sbb ada lauk kegemaran dia- petai. Errrm... tahan jer laaa...

Beli petai ni kat pasar malam, 4 ikat rm3.00. Matanya kecik2 jer..tapi takpe la, untuk sorang makan kan. Dan bila CK masak lauk ni, habis semua petai dikutip oleh Along. Orang lain tak heran sangat sbb tak brapa suka petai.


Resipi Sambal Udang Petai
Sumber: Cendanakasih

Bahan-bahan
25 ekor udang sederhana besar
4 papan petai-diambil isinya
1 senduk cili kering kisar
1 sudu teh pes asam jawa
2 sudu serbuk udang kering
garam, perasa
minyak masak
bawang besar -dpotong bulat

Bahan tumbuk
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit belacan

Cara-cara
Satukan bahan ditumbuk bersama pes cili.
Panaskan kuali, masukkan minyak dan tumis cili tadi sampai pecah minyak dan naik bau.
Masukkan air asam jawa dan petai. Biar sekejap dan masukkan udang, bersama serbuk udang kering
Kacau rata, tambah garam dan perasa
Akhir sekali, masukkan bawang besar yang dipotong bulat, kacau dan sedia dihidang.


Lauk lain- belum sempat nk masak...sedang berfikir2 ni...cadangnya nk goreng ikan, goreng sayur, buat sambal belacan dan cicah ngan ulam. Errrm.... harap Jebat berselera ler makan !!!

Tayang cis tart ler plak...pepagi lagi dh mulakan projek cis tart ni... tempahan dari jiran seberang jalan...kak Tie Kelantan. Selain cis tart ni, dia tempah gak karipap ngan cucur badak untuk dihantar ke Kelantan

** jauh dah produk CK berjalan - ke Dubai, Kelantan, Sabah, Kedah, Jobor, Perak.... tp tuan yang membuatnya macam katak bawah tempurung....hahaha....DUNIAku DI DAPUR



Sabtu, 26 November 2011

Sup Ayam ala Thai

Salam semua. Bersua lagi...

Hari ni CK masak sup kegemaran CK lah.. suka sangat makan sup kat kedai tomyam tu. Tapi tiap kali order, mesti rasa tak cukup jer... nk order lagi...ish..malu lah...kang kata buruk lantak plak. Kalo masak sup ni, sure kena buat nasi goreng, buat udang celup tepung dan sayur kailan ikan masin...Pergh..lengkap !!!


RESIPI SUP AYAM ala THAI
sumber : Cendanakasih

Bahan-bahan
setengah ayam, dipotong sederhana besar
2batang serai, dititik
2 inci lengkuas, diketuk
2 batang saleri, dikerat2
2 biji tomato, belah 4 setiap satu
3 batang akar daun ketumbar -dibuang kotoran, dan kikis sedikit
6-10 biji cili padi siam- diketuk
1 jag air (atau secukupnya)
Sos ikan
Garam, Serbuk Perasa

(A)Rempah Tumis
2 kuntum bunga lawang
5 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
1 batang kayu manis

(B)Bahan Tumbuk
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

(C)Bahan Serbuk
1 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk jintan putih

Bahan Hiasan
daun ketumbar
daun bawang
bawang goreng

Cara-Cara
1.Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis lengkuas yang diketuk, bahan A, B dan C sampai garing dan pecah minyak.
2.Tuang air dan masukkan saleri, akar ketumbar dan serai. Biar mendidih sekejap dan masukkan ayam.
3.Didihkan lagi hingga ayam masak. Tambah sos ikan dan serbuk perasa. Boleh tambah garam secukup rasa.
4. Akhir sekali masukkan tomato dan cili padi yang diketuk dan masak 1 - 2 minit lagi.
3.Tabur hirisan daun ketumbar, daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.
** Sup ni pedas2 sikit, macam sup kat kedai tomyam tu. Kalau suka, boleh tambah cendawan butang ke dalam sup (ermmm..teringat pada seorang sahabat yang suka makan sup ayam cendawan)



Ok... jom kita dinner ala2 kedai tomyam tapi kat rumah sendiri... hehehe....



Jumaat, 25 November 2011

Coklat Tema Biru

Salam...

Entri tertangguh lagi...hehehe...( semalam punyer)

Kali ni coklat plak... ditempah oleh Azlina Aziz (bukan penyanyi tu yer) tp rakan FB CK yang dok kat Jalan Puchong.... (member kamceng Kak Sheila dan Deana..hehehe)

Dengan tema biru, ini sajalah yang mampu dihasilkan... nk letak banyak sangat biru, takut tulisan tu tak terserlah plak...(masih terserlah ayumu?? )

Inti dalamnya- ada gajus, badam dan stoberi. Ina kata tak kisahlah nk letak filling apapun sbb coklat ni bukan dia yang makan...tp nk buat hantaran kawin. Orang sebelah ler yang merasa....huhuhu....


Bila Ina kata nak tulusan HUDA & RASHIDI - CK kata ok jer... tp terlupalah plak, dalam mould coklat takde bentuk '& Alamak...cemmana yer?? so CK tanyalah cik Zarina. Katanya tulis jer ngan tangan. TQ Zarina !!! 


 Ada yang berminat?? 1 box coklat = rm40.00



Khamis, 24 November 2011

Fruit Chocolate Cake.... Hepi Birthday My Hubby !!

Salam...bersua lagi..

Entri tertangguh... kejadian berlaku 2 hari lepas yer...so kek ni dh habis lah yer....jangan tanya lagi...

Walaupun sibuk dengan segala tempahan kuih frozen, apam dan cis tat, CK sempatkan jugak untuk buat kek coklat ni untuk sambut birthday bang Jebat pada 22 November lalu (selasa lepas)

Keknya biasa jer, kek coklat moist jer...dan dihiasi dengan buah2... lebih senang, dan tak payah pening kepala nk deco2. (asalnyer beli buah2 tu CK teringin nk makan fruit tart...tp apakan daya...masa takde...huhuh...sampai skang ni masih tak terbuat lagi...)


Resipi kek Choc Moist CK
sumber: Cendanakasih

Bahan-bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan buttercup- dicairkan
1/2 cawan susu pekat manis

Bahan B (diayak 3 kali)
1 1/4 cawan tepung kek/ superfine
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

Bahan C
3 biji telur
1 sudu teh Ovalette
1 sudu kecil Esen Vanila

Caranya:
-Campurkan koko, gula, susu cair, susu pekat dan mentega cair ke dalam periuk dan masak hingga semua larut. Ketepikan dan biarkan ia sejuk.
-Pukul putih telur sampai kembang. Kemudian baru masukkan pula kuning telur. Pukul lagi dan tambah esen vanila dan ovelet.
-Campuran bahan A yang dimasak tadi dan digaul sebati dengan telur menggunakan whisker.
-Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau
-Biar semuanya bergaul sebati. Masukkan ke dalam loyang
-Kukus selama 1 jam.(boleh juga dibakar)
-Biar kek sejuk dan barulah boleh deco





Kami sambut anak beranak kat rumah jer... asal mmg nk makan2 kat luar, tp disebabkan tempahan tengah menimbun, so terpaksa tangguhkan dulu rancangan. Hadiah untuk birthday boy (dah tua laaa...) ni pun CK tak beli lagi. Hajat hati nk belikan Samsung Galaksi Tab. Tapi tengok lah mcm mana yer.... (sarung Galaksi Tab boleh tak?hahahah)





Ahad, 20 November 2011

Urap Kacang Botol

Salam...

Suka makan kerabu? kat rumah ni hanya CK sorang jer makan ulam2 dan kerabu ni. Orang lain tak pandang langsung. Tapi apa kisah kan.. nk awet muda, kena rajin makan kerabu/ulam2.

So meh layan urap kacang botol ni. Errmmm...tak sempat makan dengan nasi, dh licin.


Urap Kacang Botol
Sumber: Cendanakasih


Bahan-bahan
-10 biji kacang botol-dibersihkan dan dihiris nipis
-1 cekak taugeh- direndam sekejap dalam air panas
-1 batang bunga kantan- dihiris nipis
-1 biji bawang besar- dimayang halus
- sedikit udang kering- disangai dan ditumbuk halus
- 1/2 cawan kelapa parut- digoreng hingga kekuningan

Bahan-bahan dikisar bersama
-2 biji cili merah
-5 biji cili padi (terpulang ikut kepedasan masing2)
-sedikit belacan
-garam, perasa, gula
-2 biji limau nipis - diperah dan diambil airnya

Cara-cara
Dalam mangkuk besar, satukan semua bahan-bahan. Gaul rata dan imbangi rasa masam, masin dan manisnya.
Tabur kelapa yang digoreng dan udang kering yang disangai. Gaul rata dan siap !!


Kali ni CK guna udang geragau kering jer, sbb takde stok udang kering yang besar tu. Setelah dibersihkan udang geragau tu, CK toskan airnya dan masukkan dalam oven. Bakar sekejap pada suhu 160'c selama 5-7 minit. Bila udang dah kering dan perang, CK blender kering...zzzzzzzzz.... siap. Senang. Boleh masuk dalam botol dan guna banyak kali. Untuk goreng sayur, masuk dalam mee goreng pun bleh.

Ok.... jom makan ulam mentah !!



Sabtu, 19 November 2011

Ayam Masak Kicap

Salam... dh cuti sekolah, so banyak la keje. Masak kena awal. Tapi si adik la yang paling bahagia, sebab selama satu bulan setengah dapat berkepit dengan kakak dan abang dia. So ringan sikit masalah mama. Hehehe...

Hari ni masak ayam kicap versi anak2. Sebabnya kalo versi biasa yang mayang segala bawang tu, anak2 sure berjam dok memilih keluar bawang2 tu. So penyelesaiannya, blender semua bawang tu. Meh tengok resipinyer.


Ayam Masak Kicap
Sumber: Cendanakasih

1/2 ekor ayam - dipotong, dibersihkan dan digoreng separuh masak
5 ulas bawang kecil*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia* - bahan2 * ditumbuk lumat
2 sudu besar cili kering kisar
3 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
1 biji ubi kentang- dipotong wedges dan digoreng hingga empuk
rempah penumis (bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis)
1 biji bawang besar, dipotong bulat
1 biji cili hijau- dipotong serong

Cara-cara
Panaskan minyak, masukkan bahan penumis bersama bahan ditumbuk. Tumis hingga naik bau.
Masukkan cili kering kisar. Tumis sampai cili masak
Kecilkan api, masukkan kicap pekat dan sos tiram
Boleh tambah sedikit air
Masukkan ayam goreng dan gaul rata. Tambah garam jika kurang masin dan serbuk perasa jika suka
Masukkan kentang, bawang besar yang dipotong bulat dan cili hijau. Gaul rata dan bolehlah diangkat
SENANG kan!!



Jumaat, 18 November 2011

Gulai Udang Kulat Sisir

Salam Jumaat.

Suram hari ni..belum sempat kering semua jemuran, hujan dah turun..ermmm...cian kat hubby dan Irfan yang pegi sembahyang Jumaat naik moto. Harap tak kena ujan.

Hari ni CK masak lauk kegemaran masa kecik2. Sebenarnya sejak 13 tahun kahwin, CK tak pernah masak lauk ni. Entah kenapa masa ke pasar borong, nampak orang jual kulat sisir ni. Sekilo rm30.00 (uish..mahal gak kan)...CK ambik 100 gm = rm3.00. Dalam kepala mmg dah terbayang nk masak lauk ni. Tak lengah, terus ke bahagian ikan, beli udang.


Kari Udang Kulat Sisir
Sumber: Cendanakasih

Bahan-bahan
30 ekor udang sederhana besar
100 gm kulat sisir (direndam dan toskan)
1 biji tomato - dibelah 4
2 biji kentang- dikerat 4
4 sudu besar serbuk kari ikan
1 sudu kecil serbuk kaskas
1/8 cawan santan pekat (CK guna santan kotak KARA)
2 biji cili hijau- dikerat 2

Bahan tumbuk/blender
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia

Bahan tumis
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sudu kecil halba campur
3 biji cili kering-dipotong kecil2
2 tangkai daun kari

Cara-cara
Satukan serbuk kari dan serbuk kaskas dalam satu bekas.
Panaskan periuk,masukkan minyak masak dan biar panas sekejap
Masukkan bahan penumis
Tumis hingga kekuningan kemudian,
Masukkan bahan-bahan ditumbuk, bersama serbuk kari. Kacau rata
Boleh tambah air sedikit
Biar rempah masak/ hingga naik minyak.
Perlahankan api, masukkan air sebanyak mana kuah yang dikehendaki, diikuti dengan santan. Masukkan ubi kentang dan biar empuk.
Masukkan kulat sisir dan udang. Masukkan cili hijau dan tomato. Tambah garam dan perasa.
Kecilkan api, dan biar hingga naik minyak.
Siap.


Kalo kuahnya dipanaskan hingga pekat...pergh..mmg sedap makan ngan roti bakar ataupun roti canai.



Rabu, 16 November 2011

Asam Pedas Rebus Ikan Tenggiri

Salam...

Sesekali makan asam rebus mmg best... kena plak ngan sambal belacan atau budu serta ulam2... pergh... inilah lauk yang cuba CK elak.. (huhuhu..penangannya cukup hebat untuk memusnah diet sebulan...hahaha)


Asam Pedas Rebus Ikan Tenggiri
Sumber : Cendanakasih

Bahan-bahan
3 keping ikan tengiri- dibersihkan
1 biji terung bulat - dibuang kulit, belah 6
secekak daun kesum
1 batang bunga kantan - dibelah 2
3 keping asam gelugor
garam
perasa
2 cawan air (ikut suka banyak mana kuah)

Bahan tumbuk/kisar
4 ulas bawang merah
1 inci belacan
1 sudu kecil ketumbar biji
1 sudu besar pes cili kering kisar
1/2 sudu kecil serbuk kunyit

Cara-cara
Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk/kisar ke dalam periuk bersama asam keping, bunga kantan dan daun kesum. Tambah air sedikit. Biar mendidih sekejap
Tambah air lagi. Masukkan ikan tenggiri dan terung bulat. Biar mendidih dan hingga terung empuk.
Tambah garam dan serbuk perasa. Biar mendidih sekejap dan siap.
SENANG KAN !!!

Inilah lauk kegemaran arwah abah CK.. dan kalo arwah mak masak lauk ni...ermm... sampai ke titisan terakhir CK akan hirup kuahnyer. Apapun, masakan ibu mmg sedap kan !!




Selasa, 15 November 2011

Kuih Cara Berlauk

Salam... mari minum petang dengan kuih cara berlauk. Dah lama bercadang nk buat kuih ni, tp (ermmm...tau-tau ler kan...) Walaupun dah ada acuan kuih cara, daging, daun sup bawang segala bagai, kalo mood rajin takde...ermm...cuma dapat berangan jer la...hahaha...

Sedap kuih ni. CK dapat resipi dari kawan CK, puan Sri Deanna Mohd Yasin (mama D ) yang berkongsi resipi di facebook. Kak Sheila pun dah try (kan akak kan.....)


Kuih Cara Berlauk
Resipi asal : Pn. Hawa/Kelas Masakan Kg. Petaling Bahagia, Kuala Lumpur
Sumber : Cendanakasih

Bahan A
2 cawan tepung gandum
4 cawan santan (1 santan + 3 cwn air)
1 biji telur
1 sudu teh perisa (tumix etc..)
sedikit garam
sedikit minyak bijan (1/2 sd besar)

#bancuh sebati semua bahan di atas kemudia tapis. Ketepikan

Bahan Inti
100 gram daging cincang
1 labu bawang besar
1 sudu makan serbuk kari
sedikit garam dan gula
minyak untuk menumis

# tumis bahan2 di atas seperti biasa kemudian ketepikan.

Bahan tabur
cili merah hiris
daun sup dan daun bawang
bawang goreng (CK tambah)

Cara Membuatnya :-
Panaskan acuan cara. sapukan minyak.
Tuang bahan A memenuhi acuan.
Masukkan bahan inti dan bahan tabur.
Tutup acuan dan tunggu hingga masak.
Setelah kuih masak, bolehlah diangkan dan hidangkan panas2.


Alamak...banyak plak dapat kuih ni... berjam jugak nk siapkannya (yelah, CK cuma ada 1 jer acuan kuih cara tu)...so berjanggut ler nk abiskan... jadinyer........... setakat yang rajin jer laaa..... lebihan adunan batter tu CK simpan dalam esbox.. esok (kalo rajin) CK campur ngan tepung sikit, letak togeh, daun kucai, udang.......dan JADILAH cucur udang... hahaha....




Ahad, 13 November 2011

Resipi Kicap Kuetiau Goreng

Salam Ahad buat semua !!

Pagi ni bersarapan dengan favourite food, kuetiau goreng..errrmm...puas makan...buat pedas2 sikit.. aghhh..ketepikanlah tekak anak2 yang tak tahan pedas sbb diorang mmg tak makan kuetiau ni.

Kuetiau hari ini dibuat sesedap rasa sbb boleh letak sayur banyak2, kerang banyak2... ermm...best !!


Senang jer nk masak kuetiau atau mee goreng sekarang ni, sbb CK gunakan kicap goreng mee yang sedia ada. Sengaja CK buat satu botol...so boleh pakai banyak kali. Senang nk masak bihun, mee, kuetiau ataupun nasi goreng. Buat style basah atau kering sume boleh.

Resipi Kicap Kuetiau/Mee Goreng
Sumber: Cendanakasih

Bahan-bahan
1 cawan kicap cair
1 cawan kicap pekat (boleh sesuaikan ikut kehitaman yang dikehendaki)
1 cawan sos ikan (nampla)
1 cawan sos tiram
3 sudu besar udang kering- ditumbuk halus
1 kiub ikan bilis
2 sudu besar ajinomoto
1 sudu besar lada sulah
3 sudu besar cuka makan
2 sudu besar minyak bijan
1/4 cawan tepung jagung dibancuh dengan 1/2 cawan air

Cara-cara
Didihkan semua bahan-bahan (kecuali bancuhan tepung jagung) sampai menggelagak. Biar mereneh selama 10 minit
Akhir sekali masukkan tepung jagung. Kacau rata dan biar pekat lagi sedikit
Sejukkan, dan bolehlah dimasukkan ke dalam botol. Simpan dalam fridge dan tahan berbulan.

Note: Semasa menggoreng mee/kuetiau, tidak perlu dimasukkan garam lagi. Hanya sesuaikan rasa kemasinan masakan dengan kicap ni saja.


Resipi ni tak menghasilkan mee/kuetiau goreng yang hitam sangat. Kalo nampak tak brapa hitam, boleh la tambah kicap pekat lagi dalam sos ataupun semasa menggoreng.