Salam...
Sesekali makan asam rebus mmg best... kena plak ngan sambal belacan atau budu serta ulam2... pergh... inilah lauk yang cuba CK elak.. (huhuhu..penangannya cukup hebat untuk memusnah diet sebulan...hahaha)
Asam Pedas Rebus Ikan Tenggiri
Sumber : Cendanakasih
Bahan-bahan
3 keping ikan tengiri- dibersihkan
1 biji terung bulat - dibuang kulit, belah 6
secekak daun kesum
1 batang bunga kantan - dibelah 2
3 keping asam gelugor
garam
perasa
2 cawan air (ikut suka banyak mana kuah)
Bahan tumbuk/kisar
4 ulas bawang merah
1 inci belacan
1 sudu kecil ketumbar biji
1 sudu besar pes cili kering kisar
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Cara-cara
Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk/kisar ke dalam periuk bersama asam keping, bunga kantan dan daun kesum. Tambah air sedikit. Biar mendidih sekejap
Tambah air lagi. Masukkan ikan tenggiri dan terung bulat. Biar mendidih dan hingga terung empuk.
Tambah garam dan serbuk perasa. Biar mendidih sekejap dan siap.
SENANG KAN !!!
Inilah lauk kegemaran arwah abah CK.. dan kalo arwah mak masak lauk ni...ermm... sampai ke titisan terakhir CK akan hirup kuahnyer. Apapun, masakan ibu mmg sedap kan !!
Menu fav kak cek lagi....memang sedap masak rebus2 cam gini kan...:D
BalasPadamAssalam CK,
BalasPadamsedap sangat nampak asam rebus ni... memang kalau kita jumpa, kita akan hirup kuahnya sampai ke titisan terakhir...
Salam CK..salah satu feveret kita jugak..klu makan kuah tu mesti banjir kat nasi..baru sedap..nyum..nyum..
BalasPadamsedapnya kak...siap ada terung yg tak tahan tu...saya pun memang akan makan byk kalau gulai cam gini..adusss..hehehe
BalasPadamnk ikn tu...ada lg?
BalasPadamHi, this is one of my all time favourite dishes. I have always love ikan tenggiri buat asam pedas.
BalasPadamIf invited for dinner, tentu tiga pinggan nasi lichin, ha ha ha.
Ada sambal belachan to go with it?
Can see you have a black belt in cooking.
Have a nice day, and keep a song in your heart.
Lee.
Assalam kak...apa khabar..terliur pulak tengok masak asam akak ni...simple tp sodap!!
BalasPadam