Salam Ahad buat semua !!
Pagi ni bersarapan dengan favourite food, kuetiau goreng..errrmm...puas makan...buat pedas2 sikit.. aghhh..ketepikanlah tekak anak2 yang tak tahan pedas sbb diorang mmg tak makan kuetiau ni.
Kuetiau hari ini dibuat sesedap rasa sbb boleh letak sayur banyak2, kerang banyak2... ermm...best !!
Senang jer nk masak kuetiau atau mee goreng sekarang ni, sbb CK gunakan kicap goreng mee yang sedia ada. Sengaja CK buat satu botol...so boleh pakai banyak kali. Senang nk masak bihun, mee, kuetiau ataupun nasi goreng. Buat style basah atau kering sume boleh.
Resipi Kicap Kuetiau/Mee Goreng
Sumber: Cendanakasih
Bahan-bahan
1 cawan kicap cair
1 cawan kicap pekat (boleh sesuaikan ikut kehitaman yang dikehendaki)
1 cawan sos ikan (nampla)
1 cawan sos tiram
3 sudu besar udang kering- ditumbuk halus
1 kiub ikan bilis
2 sudu besar ajinomoto
1 sudu besar lada sulah
3 sudu besar cuka makan
2 sudu besar minyak bijan
1/4 cawan tepung jagung dibancuh dengan 1/2 cawan air
Cara-cara
Didihkan semua bahan-bahan (kecuali bancuhan tepung jagung) sampai menggelagak. Biar mereneh selama 10 minit
Akhir sekali masukkan tepung jagung. Kacau rata dan biar pekat lagi sedikit
Sejukkan, dan bolehlah dimasukkan ke dalam botol. Simpan dalam fridge dan tahan berbulan.
Note: Semasa menggoreng mee/kuetiau, tidak perlu dimasukkan garam lagi. Hanya sesuaikan rasa kemasinan masakan dengan kicap ni saja.
Resipi ni tak menghasilkan mee/kuetiau goreng yang hitam sangat. Kalo nampak tak brapa hitam, boleh la tambah kicap pekat lagi dalam sos ataupun semasa menggoreng.
mcm versi kicap ada..hari tu mas pun ada postkan resepi kicap..kali ni norma pulak..akak ambik resepi ya norma.boleh lah try jugak nanti..
BalasPadamAssalamualaikum...
BalasPadamPertama kali mnjenguk ke sini...Bnyak resepi yang menarik...Anak2 saya mmng suka ngan k/tiew..boleh buat nnti dan simpan dalam peti sejuk...tak perlu susah2 lain kali...terima kasih atas prkongsian ini....
kalau kite, memang suke makan yg pedas2...seb baik hosmate pon pesen makan pedas juga...
BalasPadamnak ngendeng....
BalasPadam