Setiap mingu jika ke pasar malam, CKak pasti beli apple. Selalunya habis dimakan, tp minggu ni apple tak mendapat perhatian, sebab ada buah lain yang lebih sedap.. hehehehe. So apple dibiar sepi sahaja dalam chiller.
Kesian si apple. Ok..marilah kita masakkan dia, jadikan inti. Nanti boleh buat aneka juadah, kek cheese apple, apple tart dan lain-lain.
Bahan-bahan ( 12-14 biji )
Bahan Inti:
2 biji epal merah - potong dadu (ganti epal hijau)
1/3 cawan gula (ganti gula perang)
1/2 sk serbuk kayu manis
1 sb perahan jus lemon
1 sk tepung jagung + 1 sb air
Bahan Pastri:
2 cwn tepung gandum
1 sk garam
1/2 cwn butter - beku (sejuk)
1/2 cwn susu segar sejuk
**minyak untuk menggoreng (I baked)
Cara-cara
1. Inti: Dalam kuali leper, campurkan epal, gula dan serbuk kayu manis. Gaul sebati atas api yang kecil.
2. Campurkan jus lemon. Gaul sebati. Masukkan pula bancuhan tepung jagung. Gaul dan masak sehingga dapat kepekatan yang ideal. Jika anda rasa ada kekurangan pada rasa masam atau inti tersangat manis, bolehlah tambahkan perahan jus lemon bagi menyeimbangkan rasanya.
3. Pastri: Ayak tepung dan garam. Masukkan mentega dan gaul dengan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti.
4. Masukkan susu sedikit demi sedikit. Jika perlu, bolehlah tambahkan lagi susu. Adunan ini seharusnya lembut tetapi sedikit liat.
5. Canai doh atas papan canai dan potong dalam bentuk segiempat (8cmx4cm).
6. Masukkan inti di permukaan kepingan pastri dan lekatkan kepingan yang lain pada kepingan tersebut. Tekan keseluruhan bahagian tepi pastri. Kemudian, kelim atau lipat ke belakang. Lebih mudah, tekan dengan garfu.
7. Goreng menggunakan api sederhana sehingga keperangan/keemasan. Jika ingin pastri lebih rangup, simpan dulu dalam peti ais selama 1 jam sebelum digoreng.
Pie apple ni CKak tambah cheese di dalamnyer. Adussss...sedap bila lelehan cheese suam-suam tu dikenakan bersama inti apple yang manis-manis masam. Ermmm....boleh bayangkan tak?? hehehehe...jangan teringin dulu yer...Pegi buat cepat. Hahahaha
Inilah penyebab si apple tidak laku dimakan. Ada buah-buahan dari kebun sendiri di rumah. Ciku, belimbing beli, mangga dan air kelapa.