Rabu, 31 Ogos 2016

Daging Masak Hitam Tok Pah

Assalamualaikum...

Yeah...CK kembali memasak...kali ini nk share respi arwah mak CK yang best...ramai yang request resipi ni, tp tak sempat nk update... padahal tiap2 minggu masak... Sorry yer anak2 saudara, sepupu sepapat, sedara semua... Ni baru ada kesempatan nk menulis resipi

Image may contain: food and outdoor


Daging Masak Hitam Tok Pah
Bahan
1 kilo daging - dipotong sebesar 2 inci , bersih dan ketepikan

Bahan A
10 tangkai cili kering (potong 1 inci, dibuang biji, basuh dan toskan)
2 biji bawang besar (dimayang)

Bahan B
1 biji bawang merah (mayang)
3 ulas bawang putih(mayang)
setengah inci halia (hiris memanjang)
4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang)

Bahan-bahan lain
2 sudu besar asam jawa (diperah dan diambil airnya)
gula merah secukupnya
1 sudu kecil serbuk kas-kas
2 biji buah keras
garam, perasa
kicap pekat 

Cara-cara
Panaskan kuali, masukkan minyak. Ambil bahan A,  dan goreng cili dahulu hingga bertukar perang..angkat, kemudian goreng pula bawang hingga perang.. angkat. 
Masukkan bahan2 yg digoreng ke dalam blender, bersama air asam jawa, serbuk kas-kas dan buah keras. Kisar hingga halus.
Kemudian, perap daging dengan bahan2 yang dikisar tadi selama 15-20 minit
Panaskan periuk, dan masukkan lebihan minyak goreng bahan A tadi. Tumis bahan B hingga terbit bau. Kemudian, masukkan daging. Kacau rata dan masukkan bahan selebihnya. Tambah air secukupnya untuk mengempukkan daging. 
Reneh daging hingga empuk. Jika ada yang kurang, bolehlah ditambah gula, garam dan perasa. Masak hingga air kering dan terbit minyak. SIAP !!

Image may contain: food



Daging Masak Hitam siap...sesuai dihidangkan dengan nasi minyak atau nasi putih. 

Isnin, 29 Ogos 2016

Wantan Mee Kicap

Assalamualaikum....

hari ni CK nk share favourite restoren yang slalu CK pegi. Hehehe...memandangkan CK dh malas nk memasak, so kita jalan2 cari makan plak yer....CK ni suka makanan chinese style.

Alamat6,8, Jalan MJ/7, Medan Maju Jaya, 46000 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
Telefon+60 3-7772 7256
Waktu perniagaan:  Setiap hari 24jam



ni Wantan Mee Kicap. All time peberet 

Khamis, 11 Ogos 2016

Speghetti Meatball

SALAM !! dah lama tak update blog...fuh...bersawang dah...sapa sudi sapu sawang, meh CK upah spegheti meatball sepinggan...hehehehehe





resepi senang jer..spaghetti tu buat jer spagheti goreng kosong jer, macam buat carbonara, tp tak perlu la letak segala udang, ayam...sbb kita nk makan dengan meatball tu nanti







lepas tu buat pulak kentang putar....rebus kentang, lecek dan letak butter, garam secukup rasa...ketepikan.....

kemudian, buat pulak kuah meatball....

















Rabu, 10 Ogos 2016

Asam Pedas Ikan Sebelah

Salam...lama CK tak update kan...hehehe...dah berhutan rimba blog aku nih...hahahaha.... Ok...hari ni Ck nk share respi asam pedas... Ni ikan sebelah, hasil pancingan My Jebat kat ZeZone Port Klang sabtu lepas. 





ASAM PEDAS IKAN SEBELAH 

bahan tumbuk/blender
 bawang merah, bawang putih, halia, cili kering (rebus dulu) belacan, buah keras, sedikit halba

bahan lain
air asam jawa, serai diketuk, bunga kantan (belah 2) daun kesum, bendi/terung, garam, perisa

Cara-cara
Panaskan minyak, tumis bahan yang diblender/tumbuk sampai pecah minyak dan garing
kemudian masukkan air asam jawa, dan tambah air ikut banyak mana kuah yang nak
bila dah menggelegak, masukkan ikan...tunggu mendidih lagi baru masukkan bendi. Perlahankan api. Perasakan dengan garam secukupnya. Tunggu hingga naik minyak, dan boleh lah tutup api.

*** nk masak asam pedas ni, kena agak2, CK takde sukatan.... cili kena lebih sikit utk bagi kuat pekat2 sikit. Asam garam kena pandai letak...jangan terlebih masak plak.....