Salam...lama CK tak update kan...hehehe...dah berhutan rimba blog aku nih...hahahaha.... Ok...hari ni Ck nk share respi asam pedas... Ni ikan sebelah, hasil pancingan My Jebat kat ZeZone Port Klang sabtu lepas.
ASAM PEDAS IKAN SEBELAH
bahan tumbuk/blender
bawang merah, bawang putih, halia, cili kering (rebus dulu) belacan, buah keras, sedikit halba
bahan lain
air asam jawa, serai diketuk, bunga kantan (belah 2) daun kesum, bendi/terung, garam, perisa
Cara-cara
Panaskan minyak, tumis bahan yang diblender/tumbuk sampai pecah minyak dan garing
kemudian masukkan air asam jawa, dan tambah air ikut banyak mana kuah yang nak
bila dah menggelegak, masukkan ikan...tunggu mendidih lagi baru masukkan bendi. Perlahankan api. Perasakan dengan garam secukupnya. Tunggu hingga naik minyak, dan boleh lah tutup api.
*** nk masak asam pedas ni, kena agak2, CK takde sukatan.... cili kena lebih sikit utk bagi kuat pekat2 sikit. Asam garam kena pandai letak...jangan terlebih masak plak.....
jadi laper nihh sob harga alcatel | lenovo terbaru | huawei terbaru
BalasPadam