Salam... semalam CK ada bagitau nk buat red velvet kan...yaaaa...akhirnya menjadi jugak (setelah 2 kali gagal...eeee...malu jer kan...) Semalam takde masa plak nk buat topping, pagi ni baru la ada masa sikit !!
Dulu CK buat resipi dari Joy Of Baking. Pertama kali buat, Ck tak brapa pandai bab campurkan cuka dengan baking soda tu, dan kek jadi keras..uuu...tak sedap langsung...
Dan kali kedua plak, masih lagi resipi yang sama, tp keknyer mendak ke bawah...hancus rasa hati.... (hati lebur jadi debu, Hetty Koes Endang la plak....hahaha)
Namun CK masih tidak berputus asa. Kunjungan mek Anna Qawina ke teratak buruk CK dengan buah tangannya cup cake Velvet menyuburkan semula semangat untuk buat lagi. Itulah first time CK merasa red velvet yg sebenar dan sedap (setelah 2 kali merasa yang hampeh). Kata Anna, cuba la resipi dari Kak Wan plak.
So CK pun geledah ler rumah kak Wan...hehehe...jangan marah yer kak...dan jumpalah resipi ni....Terima Kasih kak Wan !!!
Red Velvet Cupcake
Bahan A (di ayak bersama)
375gm tepung gandum
20gm serbuk koko
1 tsp baking soda (soda bikabonat)
Bahan B
170gm mentega (suhu bilik)
350gm gula kaster
2 tsp esen vanila
3 biji telur grade A
Bahan C
350ml UHT whiping cream/Yogurt
1 sudu besar cuka/jus lemon
2 1/2 sudu besar pewarna merah bright red
(Satukan semua, biarkan selama 10 minit)
Topping Cream Cheese
250gm cream cheese (suhu bilik)
80gm gula aising
1 tsp esen vanila
180ml UHT whipping cream
Menghasilkan satu biji kek bersaiz 9" atau 30 biji cupcakes bersaiz sedang
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Sediakan loyang/cawan kertas.
2. Satukan bahan A, ketepikan.
3. Pukul bahan B hingga kembang, masukkan telur satu persatu di ikuti bahan A dan bahan C berselang seli. Pukul hingga sebati.
4. Sudukan 2/3 adunan ke dalam cawan kertas dan bakar selama 20-25 minit. Sejukkan dahulu.
5. Cream Cheese : Pukul cream cheese bersama gula hingga lembut, masukkan esen vanila dan whipping cream sedikit demi sedikit, pukul hingga bergaul rata dan tidak berketul.
6. Paipkan ke atas cupcake dan hias mengikut suka.
*** Untuk membuat red velvet sandwich, sudukan 1 Tbsp adunan di atas kertas minyak, ratakan dengan belakang sudu menjadi leper dan bulat. Bakar selama 8-10 minit. Letakkan cream cheese di tengah dan tangkupkan.
Bahan A (di ayak bersama)
375gm tepung gandum
20gm serbuk koko
1 tsp baking soda (soda bikabonat)
Bahan B
170gm mentega (suhu bilik)
350gm gula kaster
2 tsp esen vanila
3 biji telur grade A
Bahan C
350ml UHT whiping cream/Yogurt
1 sudu besar cuka/jus lemon
2 1/2 sudu besar pewarna merah bright red
(Satukan semua, biarkan selama 10 minit)
Topping Cream Cheese
250gm cream cheese (suhu bilik)
80gm gula aising
1 tsp esen vanila
180ml UHT whipping cream
Menghasilkan satu biji kek bersaiz 9" atau 30 biji cupcakes bersaiz sedang
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Sediakan loyang/cawan kertas.
2. Satukan bahan A, ketepikan.
3. Pukul bahan B hingga kembang, masukkan telur satu persatu di ikuti bahan A dan bahan C berselang seli. Pukul hingga sebati.
4. Sudukan 2/3 adunan ke dalam cawan kertas dan bakar selama 20-25 minit. Sejukkan dahulu.
5. Cream Cheese : Pukul cream cheese bersama gula hingga lembut, masukkan esen vanila dan whipping cream sedikit demi sedikit, pukul hingga bergaul rata dan tidak berketul.
6. Paipkan ke atas cupcake dan hias mengikut suka.
*** Untuk membuat red velvet sandwich, sudukan 1 Tbsp adunan di atas kertas minyak, ratakan dengan belakang sudu menjadi leper dan bulat. Bakar selama 8-10 minit. Letakkan cream cheese di tengah dan tangkupkan.
Akhirnyaaa.... dah jumpa resipi yang marbeles. Lembut dan gebu. Kesimpulanya SEDAP lah....Lepas ni takmo tgk resipi lain dah...hanya resipi red velvet yang ini jer !!!
♥♥♥♥♥