Rabu, 31 Mac 2010

Kari Telur Rebus

Ni request daripada lalink tersayang aku...semalam time nk tido aku dh siap2 tanya, nk masak lauk apa untuk esok... dan dia terus cakap nk makan kari telur rebus...emmm..senang citer...


BAHAN-BAHANNYA:
Telur (direbus dan dibuang kulitnya)
4 biji bawang merah *
3 biji bawang putih *
1 inci halia *
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
3 s/b rempah kari ayam / daging
1 s/b serbuk cili
1/2 cawan susu cair / santan
3 cawan air
Sedikit daun kari
2 biji cili hijau (dibelah 4)
Sedikit minyak
Garam, perasa dan sedikit gula

CARA-CARANYA:
Tumbuk bahan yang bertanda *
Panaskan sedikit minyak didalam periuk, buah pelaga dan bunga lawang bersama bahan tumbuk hingga garing,
masukkan rempah kari & serbuk cili
Tumis hingga garing,
masukkan pula daun kari dan air, biarkan mendidih,
gaul seketika,
masukkan susu cair dan gaul lagi hingga menggelegak,
masukkan telur, cili hijau, garam, perasa dan sedikit gula,
biarkan kesemua bahan sebati dan masak bolehlah ditutup apinya.


Luak tambahan hari ini. Sambal ikan cencaru.



p/s: memandangkan dh ada kuah kari, esok pagi bolehlah buat egg paratha roll



Bihun Goreng

Pagi sume? korang breakfast apa pagi ni??? beli atau buat sendiri?? ke tak makan langsung...

Hari ni aku buatkan bihun goreng. Versi sempoi jer..cuma letak sayur kobis. Kalo letak segala taugeh dan sawi, kang berjam plak anak2 aku makan. Memilih sayur letak kat tepi.

Kat rumah ni, aku mmg buatkan perencah bihun/mee goreng banyak2. Pas tu simpan dalam esbox. Kiranya macam perencah bihun/mee goreng Adabi tu ler.. senang kan..nk masak jer. Potong ayam atau daging, masukkan telur dan sayur, kacau goreng...dh SIAP !!!

Untuk Hang Jebat aku, special sikit sbb ada telur goreng mata kerbau. Irfan jeles..
"Mama, nape abang punyer takde telur?" he,he.... Mama pun jawab "Sebab Abang Irfan belum sunat, sbb tu takde telur.." wakahkahkah.....

Selasa, 30 Mac 2010

Kuetiau Sup

Pagi tadi dh makan nasi kan..so takkan nk makan nasi lagi yer tak?? ok...masak kuetiau sup plak utk tengahari ni.... Baby Zack asyik tido jer sebelah siang..so banyak masa nk main tenet, blog walking, masak dll. Cuma nk exercise jer lom dapat lagi..takut bentan plak kang...cik abe gak yg susah...

Resipi boleh klik sini yer.. ala..senang jer.. ala2 bakso pun ada..

Makan ngan sambal kicap..mmg pedas dan terangkat





p/s : Nk masak apa lagi yer utk petang ni??? fikir,fikir dan fikir..... nk zzzzz kejap !!!! bye....


Nasi Lemak

Pagi ni buat nasi lemak plak untuk breakfast. Lama dh tak buat nasi lemak ni, asyik beli, beli dan beli jer...


Takde lauk special pun, cuma sambal ikan bilis dan telur goreng mata kerbau... kalo nk kutip duit ni, meh sorang rm1.50 sen...murah jer..aku tak jual mahal laaa...wakahkahkah....



P/s: Malam tadi baby takmo tidur laa... asyik meragam jer..letak atas tilam tak mo tido, tp bila riba lelap plak dia...mcm2 ragam... hubby dh ingat nk letakkan dalam buai jer.. tp bila difikirkan, masih kecik lagi, baru 16 hari.. takut plak dia gayat naik buai tu. Lagipun tak nk biasakan, kang 24jam nk berbuai jer...anak2 aku yang 2 ketui lagi tu pun awal naik buai. Belum abis pantang lagi dh naik. Siap buai elektrik lagi....


Isnin, 29 Mac 2010

Milky Fruity Vanilla Muffin

Irfan dh pandai merungur.. asyik2 bawak bekal roti jer pegi tadika. Kawan2 dia pun asyik kutuk dia..asyik2 roti, asyik2 roti. Hari ni buatkan muffin ni kat dia untuk bawak bekal esok.. Tapi sempat ker? takut petang nanti dh licin...




Hari tu, masa kat spital aku ada makan muffin ni. Mmg sedap..mcm nk mintak lebih ler..tp malu ler plak..wakahkahkah... hari ni buat sendiri


Resepi senang sangat.Lembut dan moist. Cubalah... dapat 12 bijik.

-1 cawan tepung gandum
-1 sudu kecil baking powder
-1/2 sudu kecil soda bicarbonat
-1/8 cawan susu tepung
-1/3 cawan gula (boleh lebihkan kalo suka manis, yg ni manis2 buah)
-2 sudu besar butter-dicairkan
-susu cair secukupnya
-1 biji telur
-sedikit esen vanilla
-buah2 campuran -ikut suka nk banyak mana
-badam ditabur di atas muffin

Cara-cara
-tepung, susu tepung, baking powder dan baking soda diayak.
- Pukul telur sedikit.
-buat lubang, dan masukkan bahan2 cecair.
-Gaul sebati.
-masukkan susu cair sedikit demi sedikit.
-Tambah buah2 campuran
-Sendukkan ke dalam acuan muffin
-Bakar selama 30 minit pada suhu 180'c
-Siap !!!

Sebelum dibakar

Dalam oven..dh dekat nk masak...bau harum semerbak...sib baik takde jiran datang bawak pinggan kosong..he,he...


Tadaaaa !!!! Dh siap...



Ahad, 28 Mac 2010

Puding Roti Buah

Panas ! Panas ! Baru jer kuar dari oven... roti kat rumah ni banyak ler plak.. si Jebat aku tuh asyik beli roti jer.. last2 tak sedar dh banyak roti. Hari tu dh buat roti sosej, takkan nk buat lagi hari ni.. pikir punya pikir buatlah bingka roti ni..
Resipi yg senang, main campak2 jer...
-1 biji telur
-1/2 sudu teh tepung kastart
-1 cawan susu segar/cair
-6 keping roti
-1/2 cawan gula
-1/2 sudu kecil esen vanilla
-3/4 cawan buah2 campuran
-badam cincang-ditabur
-3 sudu besar butter dicairkan

Roti dikoyak2 kecil dan direndam dalam susu
Bila roti dah agak kembang, masukkan gula, tepung kastart dan esen vanilla.
Kacau rata
Masukkan ke dalam bekas
Tuang butter cair di atas adunan.
Tabur dengan badam cincang
Bakar hingga masak/garing


Hari ni macam malas jer nk masak nasi.. nk masak apa la plak yer??



Khamis, 25 Mac 2010

Hamburger & kentang putar

Samekom...

Kami baru jer abis dinner. Ala western plak malam ni... opsss...untuk suami dan anak2 jer.. aku tak leh makan ler sume tu.. tgh diet skang ni. Nanti sebelum tido,makan ubat dan minum susu jer.. Sebelum bersalin ari tu, berat aku 75 kg, skang ni 67..alahai..baru turun 8kg. Takleh jadi ni. Mesti nk turun lagi dan lagi dan lagi....


Resepi ada kat sini yer.. kali ni tak malas plak nk buat sos lada hitam tu, so pakai sos cili ngan mayonis jer.. Untuk anak2, takde sayur mayur. Just mayonis dan sos jer.

Untuk respi kentang putar plak, leh skodeng kat sini. Ala..senang jer nk membuatnyer..cuma malas dan rajin jer.. (rajen ke aku ni..ohhh...ikut mood la jugak..)


Ok... sampai sini dulu... nk layan Penunggu Gunung Raya @ tv3. Pas tu Asmaradana... last2 aku terlentok depan tv tu...he,he...




Rabu, 24 Mac 2010

Apple Sesame Puff

Minum petang hari ini..tak susah pun nk membuatnyer, sbb apple fiiling tu dah memang ada dalam esbox. Aku buat banyak2 dan letak kat tempat freezer. Bila nk makan, keluarkan jer.. hari tu masa mak mertua ada kat rumah ni, terlupa plak nk buatkan untuk dia. Takpe lah..len kali aku tunjukkan yer... (he,he... menantu nk tunjuk skill masak..wakahkahkah...)


resepi dh selalu letak kat blog ni..cari jer lah yer.. under tag "tat" mesti jumpa punyer... kali ni aku tabur bijan sikit kat atas kulitnyer... sbb tu nama Apple Sesame Puff..

Buat 4 keping jer..sorang satu...sekejap jer licin.



Dh banyak lauk !!!

Salam semua... apa khabar??

Hari ni breakfast roti bakar jer, so cepat2 ler siapkan makan tengahari. Pukul 12.00 nanti Irfan balik, boleh terus makan. Laki aku tu tgh tido (dengan baby) sbb malam tadi diorang berjaga sampai pagi.. kat rumah ni ada sekor burung antu kecik..siang tido, malam jaga...so papa dia kenalah temankan dier..maknyer?? maintain zzzzz

Hari ni aku masak Ayam Masak Kicap (untuk anak2), Ikan Sambal dan Terung+Tauhu Bercili (untuk hubby). Dan untuk aku, macam biasa, singgang ikan+bendi. Cukuplah yer.. Mood tengah baik nk masak macam2 ni.. so layan jer lah.. bab membaking kek/muffin tu nantilah dulu yer.. dh tak sabo dh ni...




Terung+tauhu bercili

Sambal Ikan Kayu

Ayam Masak Kicap

Singgang Ikan+bendi



P/s: Aku risau dan takut. Cuti hubby tinggal lagi 2 hari jer. Dari start lepas bersalin hari tu, sampai la skang ni, aku lom pernah mandikan baby lagi. Nanti hubby dh pergi kerja, tinggal ler aku sengsorang ngan baby kat umah ni. Boleh ker aku layan kerenah si kecik tu? mana nk buat kerja umah lagi? blogging lagi..he,he... Malamnya, mmg aku tak pernah bangun pun. Sume hubby yang uruskan.. kalau dia dh start keje nanti, kena gilir2 lah..sian kat dia, mana nk kerja lagi, jaga baby lagi...LAKI KORANG MCM MANA PLAK YER??



Sabtu, 20 Mac 2010

Ni lauk hari ini

Inilah lauk2 yang aku masak untuk hari ini. Dah seminggu Irfan rindukan lauk paberet dia, ayam masak merah. Hari tu dia ada suruh nenek dia masakkan, tapi mana nk sama dengan masakan mama dier. Dia komplen kata pedas dan tak sedap. Nasib baik nenek tak dengar. So..bila nenek dh balik, aku masakkan lah untuk dia. Berselera dia makan.

Ni lauk aku. Sup ikan haruan. Tapi ikan ni banyak plak tulangnya. Aku hampir2 tercekik dibuatnya. Nasib baik boleh keluar...eee..ngeri betul ikan ni. Aku hirup sup jer.. Hubby kata ikan ni banyak tulang sbb dh lama bela kot (dh tua..he,he...)

Sayur sawi+ tauhu lembut. Hari-hari makan sayur sawi.



Lauk peberet Irfan. Ayam Masak Merah.


P/s: Hari ni ada kunjungan dari kengkawan dan jiran. Maklumlah ujung minggu. Baru ler diorang sume ada masa nk datang melawat. Aku dh siapkan biskut2 kering dan kekacang untuk dijamu. Maaflah yer kengkawan..tak leh nk masak macam selalu....





Western Breakfast

Salam semua...

Aku dh semakin sihat dan dh boleh masak. Sejak hari Rabu hari tu lagi dh masuk dapur. Buatkan roti sosej goreng untuk minum petang. Dan pada hari Khamis, mak mertua aku dh balik ke rumah dia..sbb adik ipar kena siapkan tempahan baju kurung yang melambak....

Inilah breakfast yang aku sediakan untuk anak2 dan hb aku hari ini. Tambah sikit dengan pau kacang merah. Beli yang ready made. Cuma kukus jer. Untuk aku, cuma minum air teh o panas, cicah biskut jagung...

Senang jer nk buat benda ni. Campak2 jer sosej, telur, bawang dan kcang pic. Kacau goreng kejap..siap.. makan ler ngan roti.


Khamis, 18 Mac 2010

Jebat Junior dh lahir !!!!

Salam semua member blogger tersayang... apa khabar...rindunya kat blog ni...

Aku dh selamat bersalin hari Ahad lepas, jam 1.17 pagi. Sorrylah lambat sikit update kat blog ni, tp bagi kengkawan yang ada add aku kat facebook, diorang dh tau dah...opss..ni bukan citer basi yer..sekadar entri untuk kengkawan yang belum tahu..
... ni ceritanya....




Hari Jumaat tu, Hang Jebat aku balik kerja lewat malam..padahal aku dh janji nk pegi merayap kat Pasar malam, cari apam beras.. punyalah frust..aku dh cuba buat 2 kali tapi tak menjadi jugak..

tapi rezeki tetap ada, Hang Jebat suruh adik angkat dia, Eddy tolong belikan untuk aku..nah amik ko..sampai 2 paket besar dia beli. Malam tu, aku tak makan nasi, asyik makan apam tu jer..

Esoknya, Sabtu, aku ada check up ngan doktor Idris pukul 9.00 pagi..tp kami pegi lambat sikit..kali ni pegi breakfast kat PJ, hubby makan nasi kandar. Aku plak macam takde selera nk makan. Tapi kat restoren tu ada jual acar buah. Dh siap paking dalam tupperware..seronoknya...sejak awal mengandung aku memang nk makan acar buah, tapi tak dapat..ni dh nk last baru dapat makan...

Abis makan, lalu kat Ampcorp Mall, nampak plak A&W, hubby tanya nk makan ker, sbb aku mmg nk sangat makan A&W, tp aku jawab takmo ler..dh lambat...perut pun mcm meragam jer...

Sampai jer kat klinik,orang dh ramai..tunggu kejap..

Masuk dlm bilik, terus doktor cakap nk buat internal check up.."uhh..dh bukak 2 cm" terus aku admit kat labour room, hubby pun hantar anak2 kat umah mak...

Lama gak dok dalam labour room tu, makan itu ini.. tp naik sebelah petang baru terasa sakit. Tapi bukaan masih 2-3 cm..Pesan doktor Idris, kalo sakit, mintak injection, tp aku tahan lagi..malas ler mintak. Malamnya sakit bertambah kuat..laki aku mmg ada jer dekat aku ni..dh tak tahan, mintak gak ler injection.. tp takde perubahan pun..sakit tetap ada..cuma aku masih boleh bertahan..

Pukul 12.30 doktor Idris datang..(kata laki aku, doktor balik umah tido dulu..dia datang muka segar bugar jer..he,he) Masa tu aku tengah sakit, dia pecahkan air mentuban.. Kata doktor, dalam dua tiga jam lagi barulah aku bersalin. Kalau tak tahan, boleh mintak epidural..bukaan masih 3 cm..aduh laaa...lambat nyer.. mcm nk mintak operate jer..

Tapi nurse situ cakap, epidural ni ada kesannya masa akan datang..sakit belakang, kebas2 dan lain2..aku pun pernah dengar..biras aku contohnya...kebas kaki jer.. lepas tu nurse tu cakap lagi, sapa yang amik epidural, masa nk bersalin selalu guna vacum, sbb seseorang tu tak rasa sakit dan tak boleh nk push..

Ni bukan aku dengar dr mulut nurse tu, tp dengar sendiri dari pesakit bilik sebelah..kecoh satu nurse kat labour room tu suruh push, tp dia tak larat..last2 aku dengar nurse suruh amik vacum...ooooo..takut...

last2 laki aku suruh tahan sikit..tak mo amik epidural..

Akhirnya, dalam pukul 12.50, sakit dh bertambah teruk..aku dh tak tahan..menjerit kesakitan aku..nurse suruh sedut gas..sementara tu nurse suruh aku mengiring agar kepala baby boleh turun sikit..sementara nurse pegi telefon doktor Idris..(doktor keluar minum kat bangsar)

Tetiba aku rasa macam nk terbuang air besar jer..nurse suruh tahan, sambil sedut gas..aku dh macam nk pengsan jer..hubby suruh mengucap..tp aku macam blur jer..tak ingat nk mengucap, tp baca ayat kursi la plak.. hubby cuba sedarkan aku drpd terus pengsan..

habis jer baca ayat kursi tu, macam ada sesuatu nk keluar..macam dalam mimpi, aku dengar suara sayup-sayup suruh push.. sekali teran jer, terasa sesuatu dh keluar..

Doktor sampai tepat pd masanya..belumpun sempat sarungkan baju plastik, dia terpaksa sambut baby aku...cian doktor..tak sempat minum...

Aku dengar doktor kata "baby boy yer" Hubby kata semua dh selamat.Masa tu pukul 1.17 minit pagi... aku bersyukur kerana semuanya telah selamat dan gembira memberi seorang lagi anak lelaki kepadanya...

Kali ni aku bersalin secara Natural Water Birth, takde epidural, takde episiotomy...ada sikit jer kesan koyak..kena la jahit sikit....

Inilah anak lelaki kedua Hang Jebat. Kami beri nama Ahmad Zharif Rayyan.. Berat semasa lahir = 3.30 kg. Masuk hari kedua ada sikit joundice.. cepat2 aku beri minum susu kambing.. hari kedua juga dia dh kena sunat.. senang jaga..

Kiranya, aku dok kat spital selama 4 harilah..bermula hari sabtu...hari Selasa baru balik... jumlah semua yg kena bayar = lima ribu lebih..... takpelah kan... ni yang last...
Akhir sekali, terima kasih kepada Doktor Idris Ahmad, semua nurse kat labour room, wad tingkat 4 dan nursery. Layanan memang best dan tip top...







Khamis, 11 Mac 2010

Tauhu Kukus Sos Tiram

Macam2 hal la hari ni... first, washing machine tak mo berfungsi..macam ketat jer nk berputar, tapi bila putar dengan tangan baru boleh jalan...takpelah jugak, time spin langsung tak boleh..so terpaksalah laki aku bilas cara manual. Sib baik terjumpa warranty card dan telefon technian, petang ni dia datang...

Habis satu hal, satu hal lagi.. hari ni Irfan ikut rombongan tadika ke Aquaria KLCC. Awal pagi lagi dh bangun. Biasanya ustaz sampai pukul 7.45, tapi tunggu punya tunggu pukul 9.00 baru sampai.. Irfan dh masam, takut kena tinggal. Bila ustaz sampai dia terus tanya, kenapa lambat. Jawab ustaz, van rosak.

Aduh laaaa... hari ni lambat la sikit masak. Lepas Irfan dh selamat naik van, barulah aku masuk dapur. Masak la apa yang patut, sambil dengar Sinar Fm. Tapi otak ni asyik fikir kat internet jer. Habis masak, cepat2 kemas dapur dan bukak pc ni...

All in one punya masakan. Malas dh nk goreng sayur, so aku kukus skali bak choi tu ngan tauhu. Siap. Ada sayur dan tauhu.. lagipun, kat umah ni hanya aku sorang jer yang makan sayur. Jadi sukati aku ler nk makan mcm mana.

Bahan-bahan
>1 keping tauhu lembut (dikukus hingga masak)
>1 biji cili padi (dihiris kecil)
>1 ulas bawang putih (dicincang)
>1/2 cm halia (dihiris)
>1-2 sudu makan sos tiram
>1 sudu makan kicap pekat (untuk tambah warna jer..aku letak sikit)
>udang kering (digoreng dahulu)
>daun bawang & bawang goreng untuk ditabur
>1 sk tepung jagung + sedikit air (dibancuh)

Cara-cara :
1.Panaskan sedikit minyak.
2.Tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
3.Kemudian, masukkan sos tiram dan sedikit air. Biarkan ia mendidih seketika.
4.Masukkan sos cili, cili api. Kacau rata.
5.Masukkan perasa dan akhir sekali bancuhan tepung jagung. Kacau hingga kuahnya sedikit pekat. (Perasakan dgn garam dan gula jika perlu). Tidak perlu masak terlalu lama.
6.Siramkan ke atas tauhu yang sudah dikukus tadi.
7.Hidangkan.




Ok..sampai sini dulu.....

Selasa, 9 Mac 2010

Tomyam Campur

Salam semua...

Berjumpa lagi kita...alahai, bilalah aku nk meletup ni, kengkawan sume dh tanya, idak gak beranaknyer...sebanarnya aku lagilah tak sabar...ni dh minggu ke 38. Tiap saat dan ketika tunggu kalo ada tanda2, tp idak jugak adanyer..sakit perut sebab lapo tu adalah..

Aduhai anak...kenapa masih tak mo keluar ni? Mama dh tak larat sangat dh. Mak mertua aku dh suruh minum minyak zaitun (untuk apa aku tak taulah,katanya senang bersalin) Aku pun cakap ler kat Jebat, tapi dia wat derk jer. Pegi cari kat Pasaraya dekat umah ni, takdelah plak. Kalo kat Giant tu gerenti ada punya... Nk minum air selusuh akar Siti Fatimah, takut la plak.... kengkawan ada tips?? tapi skang ni aku punyalah suka minum air kelapa. Cuaca panas kan, pas tu isinya aku buat coconut shake...sedap koooo.....

Hari ni lagilah takde mood. Nak masak pun malas jer, tp demi anak2 dan suami, terpaksalah jugak pegang periuk dan kuali. Kalo ada kat sini mak kan baguss.........

Menu campak2 jer hari ni. Buat tomyam campur. Senang keje kan.....

Ikan keli goreng berlada. Sian kat diorang, tak lalu makan kalo takde benda pedas

Kalo buat tomyam, mesti buat telur dadar ni..baru ler lengkap jer nk makan. Kalo kami makan kat kedai pun, order telur dadar gak. Dalam hati, takde benda lain ker nk order..sambil terkucil pun leh goreng telur...ha,ha,ha....





Isnin, 8 Mac 2010

Mee Kari

Hari ni senang sikit kerja, masak mee kari jer. Tak puas makan kat kedai hari tu. Ni versi tak pedas, sbb aku still takleh makan pedas lagi. Mcm budak2 la plak.... takpe,takpe...sikit ari jer lagi kan...



Resipi cilok dr Myresipi, thanks Qirah75. Resipi dibawah ni dh edit sikit yer..

Bahan-bahan
kerang-dibersihkan dan direbus
mee kuning 1kg ( basuh dan celurkan)
rempah kari 2 senduk kecil
cili boh yg dimesin sikit (kalau suka pedas)
bawang merah 6 ulas*
bawang putih 3 ulas*
halia 1/2 inci*
buah keras*
kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkeh
daun kari 1 tangkai
serai-dititik
tahu pok
sedikit kerisik
udang kering sikit*
asam keping
pati santan

Bahan hiasan/ulam: telo rebus, bawang goreng, sawi (celurkan), taugeh, cili besar@cili api

Cara-cara
1.Tumbuk bahan *
2.Gaulkan serbuk kari dgn air panas utk jadikan paste.
3.Masukkan juga cili mesin tadi bersama kerisik.
4.Panaskan minyak. Masukkan daun kari. Lepas tu kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih dan serai.
5.Masukkan bahan-bahan tumbuk tadi. Bila dah agak kekuningan masukkan paste kari
6.Bila dah pecah minyak, masukkan santan, stok udang, garam secukup rasa dan asam keping. Garam tu mesti secukup rasa supaya santan tak berketul-ketul. Bila dah mendidih dan pecah minyak masukkan udang.
7.Bila mendidih sekali masukkan tauhu kering yg telah di potong dua, kacau-kacau dan tutup api.
8.Masukkan mee dalam mangkuk, kuah dan bahan-bahan hiasan dan sedia untuk dimakan..

Lepas jer siap sume ni, aku dh membedal dh... he,he.....

Jumaat, 5 Mac 2010

Paprik Sutun

SALAM JUMAAT untuk semua pengunjung blog ni....

Apa khabar sume... ni entri untuk hari ni. Tak tau dh nk masak apa. Along & Irfan tak pegi sekolah plak, sbb kat sekolah along ada sambutan maulidur rasul. So papa dia suruh dok umah baca buku sbb minggu depan nk exam. So si adik pun direhatkan dr ke tadika. Idung dia asyik berdarah jer, suka sangat main panas kot.. suruh minum air, tak mo la plak...


Lauk all in one. Sume ada... Mama dh tak larat nk masak macam2. Resipi yang sedap ni, cilok dr umah Kak Ina KL. Thanks akak... ni nk story morry sikit...
hari Rabu lepas, kak Ina KL datang umah aku, tp masa tu aku tido la plak... mcm biasa, sebelah pagi, dh abis masak, aku naik atas main tenet, sampai ler pukul 10. Sebelum tido, dan on alarm rumah, pas tu pasang radio. Lepas tu terus zzzzz sampai ler pukul 12.00. Masa aku tido tu ler Kak Ina datang umah. Jenuh dia hon/picit loceng umah, tapi aku tak dengo... cian kat dia. Tanya kat jiran sebelah, mmg ler diorang tak tau punya, sbb sini masing2 wat hal sendiri.
Dia call hp, tp hp aku kat dalam kete...lepas maghrib, hantar along g mengaji, baru perasan hp dok dalam kete, check2 tengok ada miss call...alamak...Sori yer akak... takde rezeki kita nk jumpa.. padahal aku mmg dh stanby ikan keli nk bagi kat dia...




Aku dh semakin berdebar. Esok hari Sabtu, ada appointment ngan Doktor Idris kat PMC. Nk tau gak apa kata doktor esok. Kalau boleh dikeluarkan budak dalam perut ni, keluar lah.... malas dh nk tunggu lama-lama. Budak pun dh turun elok dan betul. Aku nk jalan pun dh tak larat. Kalo doktor nk operate atau normal pun sukati lah.... (itu laki aku yg cakap ler...) sbb dia risau takde orang temankan aku kat umah ni. Kalau aku sakit masa dia takde umah, mmg susah nanti.

Petang ni dia dh suruh aku minum air selusuh..air dari akar siti Fatimah...eeee...rasanya masyaalah....uwekkkkk....

Dapur sume dh kemas, rumah dh mop, bilik sume dh siap.. beg baju nk ke spital pun dh siap masuk dalam kete. Kamera pun dh ada dalam beg tu... esok pagi aku sambar ler lappy aku tuh masuk dalam kete skali... cewaahhh...mcam nk pegi bercuti la plak....

So, harap kawan2 doakan agar aku dan baby selamat yer.. apa2 nanti aku update kat facebook. Bye !!!!!


Rabu, 3 Mac 2010

Beef Prosperity Burger

Salam....

Malam ni kami makan prosperity burger ala Mc D..he,he... sebenarnya aku ni tingin nk makan Mozza Burger A&W, so suruh ler hubby belikan (kat stesten Petronas Kinrara tu jer...) tapi malang nasibku, bila sampai jer hang Jebat kat sana, restoren A&W tu dh pun takde...kononnya pindah tempat lain.. (itu citer laki aku ler..kalo dia tipu tak tau ler aku....aku pun tipu ler citer kat korang)

Akhirnya, bila blogwalking kat umah kengkawan, jumpalah respi burger ni.. daging burgernya cilok dr umah Hana, dan respi sosnya amik kat umah Ita (dua2 dok Jepun) thanks sesangat.....kalo tak, kempunan aku nk makan burger...

Resipi burgernya leh amik kat sini yer...
Bahan-bahan

•Bahan Daging
•400g daging cincang
•1/2 biji bawang besar - cincang
•1 biji telur
•1/4 cawan tepung
•2 sudu besar breadcrumbs- tak letak pong
•beberapa keping slice cheese @ cheese lain
•1-2 sudu besar susu segar - aku ganti ngan susu tepung
•serbuk lada putih
•garam
•1/4 cawan air- utk steam daging

•Utk membuat hamburger : Satukan semua bahan2 daging kecuali cheese utk membuat hamburger. Gaul sebati. Ambil segenggam, penyek2kan di atas tangan, kemudian masukkan slice cheese yg telah dicarik kecil2. tutup kemas dan bulat2kan seperti bentuk humburger. (bukan leper cam beger biasa yer! agak bolat2 lonjong n gemok2 sket!)
•Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Seeloknyer guna kuali non-stick. Balik2kan hamburger sehingga 3/4 masak.
•Masukkan air 1/4 cawan tadi. dan cepat2 tutup kuali (kaedah nih utk steamkan daging agar masak rata dan daging lembab serta juicy). biarkan sehingga air kering baru matikan api.


Bahan Sos Lada Hitam
•2 cawan stok ayam- guna stok ayam (air+kiub ayam)
•1/2 cawan susu segar - aku ltk suku cwn jerk
•1-2 sudu besar lada hitam-di tumbuk kasar..agak-agaklah ..kalau nak pedas tambahlah byk sikit
•1/2 biji bawang besar - cincang
•2 sudu besar kicap manis - bergantung kehitaman yg dkehendaki
•1 sudu sos tiram
•1 sudu mentega/ marjerin
•2 sudu besar tepung jagung-bancuh dengan sedikit air
•garam dan gula - jika perlu
•1 sudu besar sos cili (i added)

Cara-cara
•Tumiskan bawang besar hingga naik bau. Masukkan pula stok ayam. Didihkan.
•Masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin, sos tiram dan gula jika perlu.
•Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit untuk mendapatkan kepekatan yang dkehendaki.
•Goreng daging (tak yah letak minyak) dan lepas tu celupkan ke dalam sos lada hitam.
•Belah 2 roti dan letak marjerin dan bakar sekejap.
•Letakkan daging yang telah di celup sos lada hitam kat roti dan taburkan bawang besar yang di hiris.

Kat umah ni, hanya tinggal 2 burger bun jer, so untuk anak2 lapikkan dengan roti sandwich jer. Untuk mak & bapaknyer, pakai ler burger bun.... untuk daging burgernya, aku ikut style Hana, masukkan slice cheese kat dalamnyer...memang sedap ooooo... hubby pun puji... anak2 apa lagi, sampai licin makan.... versi kali ni, aku letak bawang merah biasa jer, sbb bawang holand tu dh balik kedai..he,he....

Sesapa yang belum buat tu, cepat lah buat..memang sedap, tanggung puas hati... percayalah....

Sekali lagi, ribuan jutaan million terima kasih untuk Hana dan Ita sbb sudi kongsi resepi. Sayang korang!!!

Singgang Ikan Kembung

Salam....

Hari ni masak awal sikit..sbb tengahari ni ada kerja sikit (bukan sikit, tapi banyak) Sejak seminggu ni, kami asyik kemas rumah jer.. maklum lah...mak mertua nk datang dok sini..so rumah kena bersih, kemas dan cantik.. (perangai mak mertua aku tuh, sebijik sebijan mcm dalam iklam Febreeze tu...kang kalo dicoleknya kat cermin ada habuk, bising plak dia...)

Itulah sebabnya aku sibuk sikit dua tiga hari ni. Wet kitchen dan dry kitchen sume dh kemas, tinggal bilik bahagian atas jer.. bilik anak2 dan bilik tetamu, tukar cadar, vacum, lap itu ini. Cuma tak berkesempatan nk cat...hang Jebat dh takde masa...Kalau Eric Leong kesian kat aku, datang lah ke rumah yer.. wakahkahkah.....

Ini lauk paberet aku skang ni. Singgang Ikan, tak kiralah ikan apa. Aku ni suka makan masak rebus2 mcm ni, kurang kolesterol, kurang lemak (eewah..mcm iklan Kenny Roges la plak) tp Hang Jebat kata lauk sebegini untuk orang sakit jer.. jadi bila dh masak lauk ni, terpaksalah masak lauk2 lain untuk diorang. Anak2 pun tak sentuh..cesss...bedebah sungguh !!!

Sume orang tau masak singgang kan.. hiris bawang putih, bawang merah, halia dan sedikit lengkuas, campakkkan dalam periuk. Letak ker sekeping dua asam keping.Pas tu boh garam dan perasa. Campak 4,5 bijik bendi. Hari ni aku malas nk ambik serai, maka takdelah serai dalam singgang ni.... Kalau adh ada lauk singgang ni, aku mesti suruh hubby carikan ulam kacang botol. Pas tu buat cicah ngan budu...wallah...sedapnyer..berpinggan-pinggan tambah nasi. Tak payah lauk lain pun takpe....


Ini lauk untuk manusia2 yang tak makan singgang ikan kat atas tu.. Sambal tempe, dan ayam goreng daun kari. Untuk kuah, pandai2 ler korang siramkan sikit nasi tu dengan kuah singgang aku tuh....he,he,he.....



Pokok kari kat umah ni dh rebah menunduk bumi...puncanya sbb tak terjaga, tak siram air dan tak bagi baja... so ia bakal kembali ke rahmatullah.... daun kari ni aku beli jer kat pasaraya. Rm0.18 sen jer, tapi melambak ko...sbb tu masa goreng ayam ni aku letak daun kari sesedap rasa....






Selasa, 2 Mac 2010

Egg Paratha Roll

Slamat pagi semua !!!!


Dh breakfast? makan apa? ni breakfast kami pagi ni. Nama glamournya Egg Paratha Roll, sebenonyer roti canai telur jer kan...tapi bila dh digulung dan dipotong, cantiklah rupa parasnyer...


Kalau dulu, kami panggil benda ni roti tampal telur, yelah, roti canai dimasak dulu, kemudian kacau telur dan tebarkan kat kuali, pas tu tekaplah dengan roti canai tadi...so jadilah roti yang bertampal dengan telur.....



Makan dengan kual dal daging. Aku buat petang semalam, khas untuk makan dengan paratha ni...

Isnin, 1 Mac 2010

Lepeng & sambal sardin

Ni breakfast pagi ni, lempeng cicah ngan sambal sardin. Peberet my Hang Jebat. Tiap kali dia cuti, mesti request breakfast benda ni.. tp nk membuatnyer kena banyak bersabar.. panas...buat sikit bukannya cukup..kena buat banyak2..mau setengah kilo tepung gandum... pas tu takdelah plak 'bibik' nk menolong. Tapi kalo time makan, pandai lah plak....

Resepi lempeng kali ni lain sikit, macam pancake pun ada...nampak macam tosai pun ada...

Aku letak tepung gandum, telur, susu, sedikit gula dan garam dan tambah dengan baking soda dan baking powder..sbb tu nampak macam tosai kot... semua barang tu aku blender sekali, pas tu masak macam biasa... abis citer....

Ok...sampai sini dulu...bye !!!