Kuetiau ni aku buat style kering. Kalo nk basah, simbah jer air, tp jangan ler sebaldi...wakahkahkah.....Resipi boleh klik sini yer ataupun sini
Bahan-bahan:
>500gm kuetiau
>300gm udang
>200gm kerang atau mussel utk org susah nak dpt kerang
>150gm tauge - dibuang ekor
>3 ikat daun kuchai - tak ada pun tak apa
>100ml minyak masak
>3 ulas bawang putih - dicincang halus
>1 keping fish cake or fish ball - dihiris halus
>4 sudu makan bawang goreng - option kalau suka
>3 biji telur
>4 tangkai daun bawang (option) - dihiris 2cm
>2 sudu makan cili kisar
>garam secukup rasa
Bahan2 sos dicampurkan:
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos tomato
2 sudu makan cili sos
2 sudu makan kicap manis
5 sudu makan kicap masin
sedikit air
cara:
-panaskan minyak di dalam kuali, goreng dulu telur dan pecah2kan dan ketepikan
-satukan udang, kerang, fish cake/fish ball gorengkan sekejap dan ketepikan
-satukan bahan2 sos, gorengkan sekejap dan ketepikan
-satukan kesemua sayur, gorengkan sekejap dan ketepikan
-letakkan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih hingga kekuningan
-masukkan cili kisar dan goreng hingga garing
-bubuh kuetiau dan kacau cepat2
-masukkan bahan2 sos dan gaul sebati
-masukkan semua bahan gorengan dan gaulkan semuanya sekali hingga rata
perasakan garam
-akhir sekali masukkan bawang goreng kalau suka
-angkat dan boleh dihidangkan
Manyak sedap hooooo. Tengok kaler ajer sudah tau sedap.
BalasPadam