Kali ni buat pengat durian berkuah putih plak. Teringat masa kat kampung dulu-dulu, time durian jer mesti mak buat kuah durian. Kami makan ngan pulut. Idak pun durian, pulut dengan santan mentah..mmg best. !!! Kalau orang sebelah utara, mmg cengginilah pengat/bubur duriannya.
Kalo orang KL, diaorang letak gula melaka. Masa mula2 kahwin, mmg tak tau orang KL wat kuah durian letak gula melaka. Sampailah aku kerja sbg PR kat TNB. Masa tu ada lawatan Datuk Sri Leo Moggie ke TNB Switchgear di Sungai Buluh. Masa meeting tu, diorang suruh sediakan makanan peberet Datuk Leo Moggie, iaitu pengat durian gula melaka bersama roti jala. haaa.....itu ke citernya.. tp mmg terdapat banyak perbezaan kalo letak gula melaka dan gula putih. Bagi aku, dua2 sedap !!
Kite pun suke yang letak gula melaka.hehehe
BalasPadam