Jumaat, 26 September 2008

Rendang Pedas Kuale

Resepi ni aku belajo dr mak aji tamin (arwah dh) Ala, yang glamer dengan kicap tamin tu lah...Masa dulu, umah aku dekat ngan umah dia.Ada sehari tu, jalan2 umah dia ngan mak, dia tgh masak rendang ayam ni. So, aku pun belajo lah....



Bahan-bahan
>ayam
>serai*
>lengkuas*
>halia*
>bawang merah*
>kerisik
>daun kunyit-dihiris halus
>cili kering kisar
>santan secukupnya
>bawang merah-dihiris
>minyak masak
>garam, serbuk perasa

Cara-cara
1.Ayam dibersihkan dan ketepikan
2.Bahan-bahan * dihiris nipis2 dan halus2 (rampai) *tak perlu blender yer, hiris nipis jer. Kemudian, ramas-ramaskan sume bahan tersebut agar lembut.
3.Panaskan minyak dan tumis bawang yang dihiris tadi.
4.Setelah naik bau, masukkan pula bahan-bahan yang dihiris nipis/rampai. Kacau lagi.
5.Masukkan cili kering kisar, dan tumis hingga cili masak.
6.Masukkan santan, dan diikuti dengan ayam. Masak rendang macam biasa
7.Tambah kerisik, garam dan serbuk perasa
8.Bila dh hampir kering, barulah dimasukkan daun kunyit yang dihiris nipis tadi. Kacau dan bolehlah diangkat. Sedap dimakan bersama ketupat nasi atau lemang.