Ahad, 28 September 2008

Putu Kacang

Raya tahun ni lebih kepada konsep retro (he,he,he..pada kuih2 rayalah....) Tahun ni takde lagi biskut almond london, mama carrey, biskut badam dan lain2 biskut terbaru. Tahun ni kami sekeluarga lebih suka cara lama, biskut makmur, putu kacang, kuih tiram, samperit,kuih siput, maruku, dll. Teringat zaman kanak2 dulu, suka tolong mak buat biskut. Cuma kuih bakar (bangkit) jer tak sempat nk buat. Dh penat sangat dh.


(inilah dia kuih orang dulu-dulu, putu kacang)

Bahan-bahan
>1 kilo kacang hijau
>1 kilo gula (tapi aku kurangkan sikit, dalam 3/4 kg)

Cara-cara
1.Kacang hijau digoreng dengan api perlahan hingga wangi. Kemudian, sejukkan kacang tu.
2.Bila dh sejuk, keluarkan kulit kacang (ini untuk menjadikan kuih putu kacang tu putih melepak)
3.Blender halus kacang hijau yang digoreng tadi.
4.Ayak tepung tadi.
5.Campurkan dengan gula, gaul rata biar sebati
6.Renjiskan sedikit air agar tepung kacang tadi dapat ditekan pada acuan
7.Letakkan tepung dalam acuan putu kacang, dan tekan padat2 pada acuan.Ambil pisau dan kikis lebihan tepung pada acuan (nanti dapatlah bentuk yang rata jer)
8.Keluarkan dr acuan dan susun dalam dulang
9.Jemur ditengah panas hingga kering (sehari pun dh cukup, kalau lama2 nanti keras kematu plak)

*Sebelum jemur, tutup dulang dengan selendang nipis dan klipkan pada tepi dulang. Kalau tidak, ada jer benda alah yang berminat dengan kuih ni....