Selasa, 16 September 2008

Daging Goreng Halia

Masakan ringkas ketika malas.

Bahan-bahan
>daging-dihiris nipis
>serbuk kunyit*
>lada sulah*
>bawang putih*
>serbuk perasa*
>bawang putih-dicincang
>halia muda-dihiris nipis
>bawang besar-potong bulat
>lada benggala- potong bulat
>daun sup, daun bawang
>cili merah, cili padi-hiris atau belah 2
>garam secukup rasa
Cara-cara
1.Daging diperap bersama bahan-bahan bertanda * selama 1/2 jam
2.Panaskan minyak dan goreng daging tadi. Masukkan sedikit air untuk mengempukkan daging. Tunggu hingga kuah kering
3.Akhir sekali, masukkan bawang putih, halia muda, bawang besar, lada benggala, cili merah, cili padi, dan garam. Kacau rata
4.Akhir sekali, sebelum diangkat, masukkan daun sup dan daun bawang. Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas.