Khamis, 18 September 2008

Dendeng Daging

Resepi ni request from my hubby. Jom kita kongsi resepi tu


Bahan-bahan
>daging-direbus dahulu, kemudian potong nipis-nipis
>sedikit kicap
>bawang merah*
>halia*
>cili kisar
>air asam jawa
>bawang goreng
>garam, gula, serbuk perasa

Cara-cara
1.Bahan yang bertanda * ditumbuk lumat
2.Daging yang dihiris tadi, digaul bersama kicap dan digoreng hingga garing.
3.Kemudian, tumis bawang dan halia yang ditumbuk tadi hingga garing.
4.Masukkan cili kisar(ikut suka kepedasan masing-masing). Biar hingga cili masak.
5.Masukkan air asam jawa, diikuti gula, garam dan serbuk perasa(resepi ni ada manis, masam, pedas, masin)
6.Biar kuah tadi kering.
7.Akhir sekali masukkan daging dan bawang goreng. Kacau rata dan bolehlah diangkat.

*lauk ni, kalau betul2 kering boleh tahan hingga 4 hari.