Khamis, 11 September 2008

Cencaru Sumbat

Ni lauk paberet aku dr kecik sampai la skang ni. Time mak aku kat kg dulu, suka buat dengan ikan kembung yang besar tu. Lemak2 jer rasanya. Ni plak versi ikan cencaru

Bahan-bahan
~2 ekor ikan cencaru (disiang dan dibelah dibahagian belakangnya)
~Bawang merah
~Cili merah
~Belacan
~Air asam jawa
~Gula
~Garam
~Serbuk perasa

Cara-cara
1.Bawang merah ditumbuk bersama cili merah dan belacan hingga lumat
2.Masukkan bersama air asam jawa pekat (pekat yer...bukan pekak)
3.Letak juga garam, perasa dan gula.
4.Sumbat ke dalam ikan
5.Goreng hingga masak/garing
*boleh juga dibakar, tapi aku lebih suka goreng. Lebihan minyak masa menggoreng tu, boleh siram kat atas ikan