Khamis, 11 September 2008

Kari Kepala Ikan

Macam biasa, kat umah ni kalau takde lauk kari memang tak sah. Kali ni plak kari kepala ikan jenahak.Nk harap Hang Jebat g memancing kat kolam bayar...hampeh...ni beli jer kat pasar borong selangor tu.

Kari kepala ikan jenahak (resepinya sama jer mcm resepi kari ikan merah aku tu. Tapi kalau nk sedap lagi, rempah kari tu di sangai dulu atas api perlahan. Baunya harum semerbak. Untuk kari kepala ikan ni, jangan guna banyak sangat santan, sbb ikan tu dh lemak, lebihkan air asam. Kuahnya biar pekat sikit. Baru la sedap.
Bahan-bahan
~ Ikan jenahak
~ Bawang putih
~ Bawang merah
~ Halia
~ Halba campur
~ Rempah kari ikan
~ Santan-sikit jer
~ Air asam jawa
~ Sedikit taucu
~ Tomato
~ Bendi
~ Cili hijau/merah
~ Daun kari
~ Garam dan serbuk perasa
Cara-cara
1.Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk lumat
2.Tumis bahan ditumbuk bersama halba campur dan serbuk kari. Tumis hingga naik bau dan garing
3.Masukkan serbuk kari ikan, kacau segera agar bercampur dengan minyak tadi. Jangan sampai hangus
4.Masukkan air. Kacau lagi dan tutup periuk. Biarkan hingga rempah masak dan naik minyak
5.Masukkan air asam jawa yang diperah bersama santan. Kacau rata. Masukkan taucu
6.Masukkan air (banyak mana kuah yang dikehendaki). Biar mendidih seketika
7.Masukkan kepala ikan, isi dan bendi. Sesuaikan rasa garam dan serbuk perasa. Biar mendidih dan naik minyak
8.Akhir sekali, masukkan tomato dan cili hijau. Kacau dan bolehlah ditutup api.
Kari ni sedap makan ngan nasi putih bersama appalam.